Přejít na hlavní obsah
AKTUALITA: Další studená fronta, od severozápadu začne pršet, na horách vydatně sněžit

Další vydatné srážky, hrozí výrazné vzestupy hladin řek

V úvodu tohoto týdne zažíváme klidnější počasí bez bouřek. V noci na zítřek se ovšem začne situace měnit. Na jihozápadě a západě Čech začne trvale a vydatně pršet. Na ostatním území navíc začnou vznikat vydatné přeháňky a bouřky, které budou přinášet přívalové srážky. Nejvydatnější budou během zítřejšího dne v severovýchodní polovině území (hodnoty CAPE tu budou nejvyšší). Lokálně v bouřkách může spadnout i přes 60 mm srážek. Při trvalém dešti hlavně na západě a jihozápadě Čech spadne od 20 do 50 mm srážek (za 24 hodin). Hlavně v severovýchodní polovině území tak opět hrozí bleskové povodně s výraznými škodami. Na západě a jihozápadě Čech naopak hrozí spíše plošné vzestupy hladin řek především na horních tocích (na 1. SPA). Přesná lokalizace srážek je ovšem poněkud složitá.

Deštivý bude také pátek (jen na jihozápadě Čech zřejmě srážky ustanou). Bouřky s přívalovými srážkami se ovšem již neočekávají. Na tom kolik srážek v pátek spadne se modely zatím příliš neshodují a očekávají je v širokém rozpětí od 5 až po 40 mm. V případě vyšších srážkových úhrnů hrozí i plošné vzestupy hladin řek na horních tocích.

Před námi je tak opět velmi nebezpečné počasí, při kterém se očekává vznik škod. Povodí jsou již po předchozích srážkách velmi nasycená a k vzestupům hladin řek tak může docházet velmi rychle. Na řadě míst stačí pro vznik přívalové povodně jen kolem 40 mm srážek za 3 hodiny (indikátor přívalových povodní).

Déšť
Před námi je opět deštivé počasí a hrozí přívalové srážky