Přejít na hlavní obsah
AKTUALITA: Další studená fronta, od severozápadu začne pršet, na horách vydatně sněžit

Před námi je další výrazné ochlazení, sněžit bude opět i v nížinách

Dnes k nám ještě proudí teplý vzduch z jihu, ale hned v pondělí se situace změní. Již dopoledne k nám začne od severozápadu pronikat studený vzduch. Nejvyšší denní teploty se tak zítra budou pohybovat od 3 °C na severozápadě po 19 °C na jihovýchodě. Oproti dnešnímu dni se tak na řadě míst ochladí o více než 15 °C. Spolu s ochlazením musíme zítra počítat také se srážkami. Ty se během dne objeví v Čechách, večer se rozšíří i na Moravu a později do Slezska. O sněžení půjde v polohách od 500 m. V noci z pondělí na úterý ovšem hranice sněžení poklesne i do poloh kolem 300 m. Srážky budou navíc poměrně vydatné a tak se bude tvořit souvislá sněhová pokrývka. Do úterního rána napadne v polohách od 500 m místy od 5 do 10 cm sněhu. Nejvíce bude sněžit v oblasti Vysočiny, na severu Moravy a ve Slezsku.

Sníh
Očekávaná sněhová pokrývka v úterý ráno podle modelu GFS - sníh bude místy ležet v polohách nad 500 m, nejvíce ho připadne v oblasti Vysočiny, zdroj: ventusky.com

V úterý v oblasti Beskyd vydatné sněžení
V úterý během dne srážky zřejmě ustanou v severozápadní polovině území. Jinde s nimi stále musíme počítat. Na východě území navíc budou trvalé. Hranice sněžení bude během dne ležet v polohách cca kolem 400 m. V oblasti Beskyd se očekává i vydatné sněžení. Do středečního rána by zde mohlo připadnout až 30 cm sněhu. Nejvyšší denní teploty v úterý vystoupí jen 2 °C až 6 °C, na severozápadě až 7 °C. To jsou v polovině dubna výrazně podprůměrné hodnoty (běžně se pohybují kolem 15 °C).

Ve středu ráno musíme počítat s teplotami mezi -2 °C až 2 °C. Během dne se teploty dostanou na hodnoty kolem 5 °C. K tomu musíme počítat se sněhovými přeháňkami, které budou během dne v polohách pod 400 m přechodně dešťové nebo smíšené. Podobné počasí nás čeká i ve čtvrtek a v pátek. O víkendu se opět oteplí.

Před námi je tak další velmi chladný týden. Na horách v příštím týdnu přibude kolem 20 cm sněhu, v Jeseníkách kolem 30 cm a v nejvyšších polohách Beskyd to může být až 50 cm sněhu. Sněhová pokrývka se vytvoří i mimo hory, kde ale bude odtávat. Při vydatnějších srážkách může sníh napadnout i v nížinách (hlavně v nočních hodinách). Nejpravděpodobnější je výskyt sněhové pokrývky v nižších polohách na severovýchodě území (v Moravskoslezském kraji).