Přejít na hlavní obsah
AKTUALITA: Další studená fronta, od severozápadu začne pršet, na horách vydatně sněžit

Výrazné ochlazení se blíží, teploty klesnou o 10 °C

Dnes k nám ještě proudí velmi teplý vzduch z jihu. Denní maxima tak vystoupí na 17 °C až 21 °C. To jsou opět výrazně nadprůměrné hodnoty. Přes Německo ovšem již přechází studená fronta, která přes naše území začne od severozápadu přecházet dnes večer. Hlavně v noci na zítřek přinese déšť, ale celkové srážkové úhrny budou nízké. Zítra během dne srážky opět rychle ustanou. Zítřejší ráno s teplotami kolem 8 °C bude ještě na konec října nadprůměrně teplé. Během dne už se ovšem příliš neoteplí. Denní maxima vystoupí zítra jen na hodnoty kolem 10 °C. Oproti tomu dnes naměříme až 20 °C. Teploty tak poklesnou až o 10 °C.

Ještě o další 2 °C se ochladí v úterý a ve středu. V úterý se očekávají denní maxima mezi 6 °C až 10 °C, ve středu jen mezi 4 °C až 8 °C. Od středy také musíme počítat s ranními mrazy. Ve čtvrtek a v pátek budou ranní minima na celém území jen mezi 0 °C až -4 °C. Na obloze k tomu bude polojasno až oblačno, ve čtvrtek i jasno. Srážky se objeví jen ojediněle v podobě slabých přeháněk, a to hlavně na horách, kde již budou sněhové.

Počasí se u nás opět změní zřejmě v závěru týdne o víkendu. Od západu k nám dorazí srážky a s nimi i teplejší oceánský vzduch. Teploty se tak zřejmě dostanou nad 10 °C.

Tip: Numerický model - předpověď teplot a srážek na další dny


Teplota v hladině 850 hPa (1500 m nad zemí) v úterý 29.10.2019 - v této hladině je dobře patrný příliv studeného vzduchu ze severu. Teploty v této hladině klesnou z dnešních 10 °C na -3 °C.