Přejít na hlavní obsah
AKTUALITA: V jihovýchodní polovině postupně srážky, zítra budou na východě i vydatnější

Mohutná výše nad Evropou, tlak vzduchu se bude blížit rekordům

Nad západní Evropou se dnes formuje mohutná tlaková výše, která se v úvodu nového týdne rozšíří nad většinu Evropy. Vůbec nejvyšší hodnoty tlaku vzduchu budou v Evropě dosahovány zítra dopoledne, kdy tlak přesáhne na řadě míst 1045 hPa a bude se blížit k 1050 hPa. Nejvyšší hodnoty se očekávají na jihu Anglie, kde tlak může vystoupit až na 1050 hPa. Absolutní rekord pro Anglii z 28. ledna roku 1905 přitom činí 1053 hPa. Ten překonán sice nebude, ale očekávané hodnoty mu budou blízko a budou jedny z nejvyšších za posledních několik let. V ohrožení naopak bude absolutní rekord v Belgii, kde pochází z roku 1932 a činí 1048 hPa. Podobné hodnoty se zde čekají i zítra.

Výjimečně vysoký tlak vzduchu i u nás
Na našem území se tlak vzduchu zastaví na 1047 hPa. Tak vysoký tlak vzduchu je na našem území výjimečný. Například v Praze se od roku 1950 dostal tlak vzduchu nad 1046 hPa jen v roce 1959, 1991, 2006 a 2019. K rekordu budou mít ovšem očekávané hodnoty daleko (jako absolutní maximum tlaku vzduchu na naše území se udává hodnota 1057,2 hPa z ledna roku 1907 v Bystřici pod Hostýnem). Samotný vysoký tlak vzduchu nemá vliv na lidský organismus, dopady mají jen jeho rychlé změny. Vzestup tlaku přitom nebude natolik výrazný, neboť vyšší tlak vzduchu se u nás vyskytuje po celý leden (v průměru je kolem 1025 hPa, přitom hodnota normálního atmosférického tlaku je 1013 hPa).

V příštím týdnu opět inverze
Díky mohutné tlakové výši je před námi také další suchý týden. Navíc k nám ve vyšších hladinách atmosféry v příštím týdnu začne opět proudit teplý vzduch. V kombinaci s tlakovou výší to znamená opět tvorbu inverzí a nízké oblačnosti. Sněhu se tak v příštím týdnu nedočkáme.

Tlak
Mohutná tlaková výše nad Evropu zítra dopoledne - nejvyšší tlak se očekává na jihu Anglie, kdy vystoupí až na 1050 hPa, zdroj: Zdroj: Ventusky