Přejít na hlavní obsah
AKTUALITA: Proměnlivé počasí s přeháňkami, v noci na zítřek naposledy mráz

Září bylo teplotně nadprůměrné a velmi suché

Po teplotně podprůměrném srpnu a průměrném červenci se u nás vyskytlo teplotně nadprůměrné září (poslední nadprůměrný měsíc u nás byl červen). Na všech stanicích patří letošní září mezi čtvrtinu nejteplejších. Letošní září bylo podobně teplé jako v minulém roce. Například v Praze (Libuši) byla průměrná měsíční teplota letos 15,9 °C. V minulém roce to bylo jen nepatrně méně, konkrétně 15,7 °C. Dlouhodobý průměr je zde přitom 14,3 °C. Ještě teplejší září se u nás vyskytlo v letech 1999, 2006 a 2016, kdy se průměrná měsíční teplota v nižších polohách dostala nad 17 °C. V průběhu letošního září jsme zaznamenali několik letních dnů, ale na tropických 30 °C už se teplota nedostala.

Teploty Praha
Graf zobrazuje nejvyšší a nejnižší denní teploty v průběhu září v Praze Libuši, šedou čárou jsou znázorněny dlouhodobé průměry pro daný den.

Teplotně nadprůměrné září se vyskytlo na celém našem území. Chladněji bylo až východněji od našeho území. Ve východním Polsku bylo září teplotně průměrné. V ještě východnějších oblastech bylo podprůměrné (hlavně v Rusku, Bělorusku a ve Finsku). Naopak západně od našeho území bylo stejně jako u nás nadprůměrné.

Teploty v Evropě
Teplotní odchylka v září v Evropě oproti průměru 1981-2010, zdroj: karstenhaustein.com

Naopak srážkově bylo letošní září výrazně podprůměrné. Celý měsíc téměř nepršelo. Na velké části území spadlo jen od 10 do 30 mm srážek. Běžně přitom spadne o 20 až 40 mm srážek více. Vůbec nejméně pršelo v západní polovině Čech. V Plzni spadlo za celý měsíc jen 5,7 mm srážek. V Doksanech to bylo 8,7 mm srážek, což je na stanici třetí nejnižší hodnota za minimálně 60 let. Ještě méně zde v září pršelo jen v roce 2006 a 1982. Na většině stanic letošní září patří mezi 10 nejsušších za dobu pozorování. Ovšem díky deštivému létu (hlavně závěru srpna) se deficit srážek v září výrazněji neprojevil v přírodě.

Z pohledu množství slunečního svitu bylo letošní září průměrné.