Přejít na hlavní obsah
AKTUALITA: Další studená fronta, od severozápadu začne pršet, na horách vydatně sněžit

Bouřky přinesly téměř 30 000 blesků, na září velmi vysoký počet

Včera přes naše území přecházela studená fronta. V severovýchodní polovině území se při jejím přechodu odpoledne začaly tvořit i silné bouřky, které doprovázel vysoký počet blesků, kroupy, vydatné srážky a silné nárazy větru. Pozorováno bylo dokonce i několik slabších supercel. Jejich vznik podpořil výrazný střih větru, který přesahoval 20 m/s (viz Ventusky). Jedna z nich byla pozorována například na Kolínsku, další se vyskytla na Svitavsku či severně od Olomouce. Kroupy v nich dosahovaly velikosti od pár milimetrů až po 3 cm. Vzhledem k tomu, že bouřky postupovaly rychle, vydatné srážky nepůsobily komplikace na velkém počtu míst. Spadlo většinou od 5 do 20 mm srážek, jen výjimečně kolem 30 mm. Hasiči hlásili výjezdy hlavně kvůli popadaným stromům.

Význačný byl včera počet blesků. Dle sítě Blitzortung.org u nás uhodilo 29 000 blesků. To je na září velmi vysoká hodnota. Podobný počet blesků se u nás za posledních 5 let v září vyskytl jen při vichřici Fabienne dne 23. září v roce 2018. Tehdy byla dokonce pozorována tornáda. Z té doby pochází poslední zdokumentovaný výskyt tornád na našem území.

Blesky
Suma blesků za včerejší den - barevně jsou odlišeny dle doby výskytu, zdroj: blesky.bourky.cz

Blesky večer a v noci na dnešek na Moravě zachytily i desítky lidí. Řada blesků uhodila přímo do země (nebyly jen v oblacích).