Přejít na hlavní obsah
AKTUALITA: Další studená fronta, od severozápadu začne pršet, na horách vydatně sněžit

Září bylo chladné a deštivé, na západě i rekordně

Září k nám přineslo chladné počasí. V kontextu posledních 30 let bylo teplotně podprůměrné. Za posledních 10 let bylo září chladnější než to letošní jen v roce 2013 a 2017. Na horách se dokonce vyskytly hned dvě epizody, při kterých se vyskytla souvislá sněhová pokrývka v polohách nad 1200 metrů. Na žádné ze stanic ovšem teploty nedosáhly v září tak nízkých hodnot jako v roce 1996, kdy po většinu měsíce i v nížinách teploty zůstaly pod 15 °C.

Sníh
Luční bouda v Krkonoších 19. září - souvislá sněhová pokrývka tu ležela hned ve třech zářijových dnech, zdroj: kamery.humlnet.cz

Září u nás bylo také srážkově lehce nadprůměrné, na západě bylo výrazně nadprůměrné. Na stanici Přimda v Českém lese zaznamenali 155 mm srážek, což je dokonce nejvíce za dobu měření od roku 1961. Běžně zde v září naprší kolem 60 mm srážek.

Srážky
Denní srážkové úhrny na stanici Přimda v září 2022, zdroj: in-pocasi.cz

Vydatné deště v září hlásila i sousední Šumava. Na vrcholu Poledník spadlo v září 275 mm, na bavorské stanici Grosser Arber 263 mm a na stanici Špičák 261 mm, což je zde druhý nejvyšší zářijový úhrn od roku 1964, kdy jsou na této srážkoměrné stanici ČHMÚ srážky pravidelně evidovány (obec.sumava.eu). Více tu v září spadlo jen v roce 1984, kdy měsíční úhrn činil 356 mm. Výrazně nadprůměrné bylo září na západě i na stanicích mimo hory. O třetí nejdeštivější září za dobu měření šlo v Chebu (spadlo zde 100 mm) a o čtvrté v Kocelovicích (spadlo zde 90 mm). Kolem 100 mm srážek v září spadlo také v Plzni (běžná hodnota za září je přitom kolem 40 mm). Na zbytku území jsou úhrny nižší než na západě Čech. Například v Praze spadlo kolem 60 mm, což je ale stále lehce nadprůměrná hodnota.

Slunečního svitu bylo v září většinou průměrné nebo podprůměrné množství (opět hlavně na západě, kdy bylo nejdeštivěji).