Přejít na hlavní obsah
AKTUALITA: Na východě trvalejší srážky, na západě přeháňky, v noci na zítřek opět častěji mráz

Poslední dny roku zimu nepřinesou, bude přes 5 °C

Letošní rok skončí nadprůměrně teplým počasím. Na Štědrý den se u nás sice ochladilo, ale příliv chladného vzduchu byl jen přechodný. Již dnes k nám začíná proudit opět teplejší vzduch. Aktuálně se teploty pohybují mezi 1 °C až 5 °C. Zítra bude ještě o poznání tepleji. Naměříme většinou 5 °C až 9 °C. Nadprůměrné teploty nás čekají po celý zbytek roku. Většinou se budou pohybovat mezi 3 °C až 8 °C. Mrznout nebude většinou ani v noci, kdy se teploty očekávají lehce nad bodem mrazu. Běžně se přitom na konci roku maximální teploty podle dlouhodobých průměrů pohybují v nižších polohách kolem 3 °C.

Na obloze k tomu v následujících dnech bude spíše hodně oblačnosti. Srážky se budou vyskytovat hlavně na severu a severovýchodě území v podobě slabého mrholení nebo deště, na horách půjde většinou o sněžení, ale přechodně se objeví i déšť. Nejméně srážek a oblačnosti bude naopak na jihozápadě území, kde se přechodně ukáže i polojasná obloha. Česko bude totiž ležet na okraji tlakové výše se středem nad jihozápadní Evropou (mapa tlaku vzduchu). Po jejím okraji k nám bude proudit teplejší vzduch a jižní konce frontálních systémů postupujících přes Polsko se projeví hlavně na severu a severovýchodě republiky. Tento charakter počasí bude poměrně dlouhodobý a setrvá u nás ve zbývajících dnech roku. Počasí na začátku příštího roku je zatím ještě nejisté, ale na sněžení mimo hory to zatím nevypadá.

Tip: Numerický model - předpověď teplot a srážek na další dny

Počasí
V příštích dnech nás čeká ustálené počasí, srážky se objeví hlavně na severovýchodě, kde bude i nejvíce oblačnosti. Sněžit bude jen na horách, a i tam se přechodně objeví déšť.