Přejít na hlavní obsah
AKTUALITA: V jihovýchodní polovině postupně srážky, zítra budou na východě i vydatnější

V závěru týdne návrat silných bouřek

Včera způsobila řadu problémů bouřka na východě Moravskoslezského kraje. V ranních a dopoledních hodinách přinášela do okolí Beskyd vydatné srážky (spadlo i přes 50 mm srážek za 6 hodin), které zatopily několik domů. Dnes se stále na severovýchodě přeháňky a bouřky vyskytují, ale již nejsou tak vydatné. S výskytem lokálních přeháněk nebo bouřek musíme zejména na Moravě a ve Slezsku počítat i zítra.

Ve středu se na východ Evropy rozlije chladný vzduch ze severu. Na našem území se ochlazení projeví jen okrajově. Zatímco v úterý budou na celém území teploty mezi 24 °C až 28 °C, v úterý se očekávají mezi 23 °C až 27 °V, na severovýchodě kolem 21 °C. Ochlazení se tak projeví jen na severovýchodě. Například v Ostravě klesnou denní maxima z úterních 26 °C na středečních 21 °C. Již ve čtvrtek se teploty opět na celém území ustálí mezi 24 °C až 28 °C. Jak ve středu tak i ve čtvrtek musíme počítat s ojedinělým výskytem přeháňky nebo bouřky, hlavně na jihu území.

Častější a především silnější bouřky se do Česka vrátí v závěru týdne a na začátku příštího týdne, kdy opět mohou způsobovat škody. Teploty navíc opět vystoupí až k tropickým 30 °C. Pocit tepla navíc bude umocňovat vysoká vlhkost a s ní spojené dusno. Předpovědi se ovšem ještě budou upřesňovat. Významnější ochlazení je ovšem stále v nedohlednu. Červen opět pravděpodobně skončí jako teplotně nadprůměrný.

Tip: Numerický model - předpověď teplot a srážek na další dny

Počasí
Pohled na vzduchové hmoty v Evropě ve středu dopoledne - na východ Evropy se rozlije chladný vzduch, u nás se projeví jen přechodným ochlazením na severovýchodě území.