Přejít na hlavní obsah
AKTUALITA: Proměnlivé počasí s přeháňkami, v noci na zítřek naposledy mráz

Na hory dorazila zima, napadlo i několik centimetrů sněhu

Včera se u nás vyskytlo první sněžení nadcházející zimy. Již ráno sněžilo na hřebenech Krkonoš a Jeseníků. Během dne postupně hranice sněžení klesala s tím, jak se dále ochlazovalo. Večer potom sněžilo již v polohách od přibližně 800 metrů. Sněhová pokrývka se na horách vytvořila od cca 1000 metrů nad mořem. Nejvíce sněhu v noci napadlo na hřebenech Šumavy, kde aktuálně leží až 7 cm sněhu. Pár centimetrů sněhu je také na hřebenech Beskyd, Krkonoš a Jeseníků. Slabý poprašek sněhu je na Klínovci v Krušných horách.

Sníh
Březník na Šumavě dnes ráno - leželo zde 7 cm sněhu a sníh nádherně obalil stromy, zdroj: webcam.sumava.eu

Sníh
Kvilda na Šumavě - slabá sněhová pokrývka při teplotách kolem bodu mrazu pomalu taje, zdroj: webcam.sumava.eu

Sníh
Špindlerův Mlýn - Medvědní (1235 m) - slabá sněhová pokrývka pokryla hřebeny Krkonoš, zdroj: kamery.humlnet.cz

Teploty se v polohách nad 1000 metrů ráno pohybovaly pod bodem mrazu. Na hřebenech Krkonoš dnes celý den zůstanou pod bodem mrazu a vyskytne se zde tak i první ledový den nadcházející zimy. Na východě a severovýchodě se na horách ještě objeví sněhové přeháňky. Zítra odpoledne se od západu začne opět oteplovat a sníh tak na horách rychle roztaje.

Přesně před rokem se u nás vyskytlo o poznání vydatnější sněžení. Na hřebenech Krkonoš a Jeseníků tehdy napadlo až půl metru sněhu (viz článek Na Luční boudě napadlo přes půl metru sněhu). Také první sněžení v minulém roce přišlo dříve. Na hřebenech Šumavy sněžilo již na konci září.