Přejít na hlavní obsah
AKTUALITA: Začíná k nám proudit teplý vzduch, přidá se i saharský prach

V příštím týdnu se vrátí zimní počasí, očekává se sněžení i náledí

Neobvykle teplé počasí se blíží ke svému konci. V příštím týdnu se teploty vrátí k normálním hodnotám pro leden. Výrazný vpád studeného vzduchu nás ale nečeká. V nejnižších polohách se tak vedle sněžení ještě bude přechodně objevovat i déšť. Střídání srážek v kombinaci s teplotami kolem bodu mrazu povede k nebezpečí tvorby náledí a možnosti komplikací na silnicích.

V neděli ještě v Čechách naměříme v maximech až 10 °C. Často bude také pršet. Přes naše území bude přecházet studená fronta. Díky ní k nám k večeru začne proudit chladnější vzduch a hranice sněžení klesne do poloh kolem 600 metrů.

Fronta
Synoptická situace v neděli v poledne - střední Evropu ovlivní studená fronta, která otevře cestu návratu zimního počasí, zdroj: metoffice.gov.uk

V pondělí ráno se teploty čekají mezi -2 °C až 2 °C. Hlavně na východě se může vyskytovat náledí. Během dne bude často slunečno. Více oblačnosti bude jen na západě a východě, kde se mohou objevit přeháňky, nad 400 m budou sněhové. Denní maxima vystoupí na 2 °C až 6 °C.

V úterý ráno budou teploty kolem bodu mrazu a na východě bude sněžit. Na Moravě a ve Slezsku místy napadne 1 až 6 cm sněhu a to i v nižších polohách. Jinde se objeví spíše ojediněle sněhové přeháňky. Během dne budou srážky ustávat a v polohách pod 400 m se objeví i srážky smíšené nebo dešťové. Denní maxima zamíří na 1 °C až 5 °C.

Sněžení
Očekávané srážky v úterý mezi 7:00 až 10:00 - hlavně na Moravě a ve Slezsku bude sněžit a očekává se i tvorba sněhové pokrývky, zdroj: ventusky.com

Ve středu musíme na velké části území počítat se sněžením, a to hlavně v jihovýchodní polovině území, kde napadne od 2 do 10 cm, v Beskydech a okolí zřejmě až kolem 20 cm. Naopak v severozápadní polovině Čech se srážky objeví jen ojediněle. Na východě se v polohách pod 300 m během dne objeví déšť nebo déšť se sněhem. Ráno budou teploty opět kolem bodu mrazu, odpoledne vystoupí na -1 °C až 3 °C.

Teploty
Očekávané teploty ve středu odpoledne - budou často blízko bodu mrazu, zdroj: ventusky.com

Čtvrteční ráno přinese na většinu území mráz. V místech se sněhem, kde během středy bude tát, se může tvořit náledí. Odpolední maxima zamíří opět na -1 °C až 3 °C. Na množství oblačnosti a srážek se zatím modely neshodují. Počasí má totiž ovlivnit další vlna srážek z jihu, ale není jisté, kudy přesně budou postupovat. V dalších dnech se zřejmě ještě lehce ochladí a čeká se i další sněžení. Před námi je tak návrat zimního počasí.