Přejít na hlavní obsah
AKTUALITA: Po studeném ránu odpoledne citelně tepleji, další oteplení přinese víkend

Poslední týden meteorologické zimy bude větrný a nadprůměrně teplý, na horách připadne sníh

Již za pár dnů skončí únor a s ním i období meteorologické zimy, která u nás trvá od prosince do února. Je jisté, že letošní zima skončí jako teplotně nadprůměrná. Její úvod byl sice normální a přinášel sníh i do nížin, ale v lednu se situace změnila a únor je již teplotně výrazně nadprůměrný. Nic se na to nezmění ani v příštím týdnu.

První den nového týdne přinese opět silný vítr s nárazy 60 až 80 km/h, v západní polovině Čech až 90 km/h, na horách až 100 km/h. Tak silný vítr již opět může vyvracet stromy. Nejsilnější bude při ranním přechodu fronty. Intenzity čtvrteční a sobotní vichřice ale již nedosáhne. Nejvyšší denní teploty vystoupí na 5 °C až 9 °C, na jihu Moravy až na 10 °C. Počítat musíme také se srážkami. Vydatnější budou srážky na návětrných stranách hor. Sněhové budou ráno jen v polohách nad 1000 m, během dne hranice sněžení klesne do poloh kolem 500 metrů.

Od nedělního do úterního rána na horách připadne od 5 do 20 cm sněhu, na hřebenech Krkonoš až 40 cm sněhu. Během dne se očekávají přeháňky, v polohách nad 400 m budou sněhové. Počítat musíme s čerstvým větrem s nárazy 50 až 70 km/h a teplotami mezi 3 °C až 7 °C. K večeru přijde od severozápadu teplá fronta s deštěm, v polohách nad 800 m sněžením. Na horách připadne do středečního rána dalších 5 až 15 cm sněhu.

Srážky
Očekávané srážkové úhrny od nedělního do středečního rána (za 72 hodin) - na horách budou srážky vydatné, část jich ovšem spadne v dešti. Jen na hřebenech Krkonoš se po celou dobu udrží sněžení a připadne celkově až kolem 50 cm sněhu, zdroj: ventusky.com

Mapa
Synoptická situace v úterý v poledne - nad Německem se již bude nacházet teplá fronta, která nás ovlivní v noci na středu, v teplejším západním proudění přinese sněžení jen do hor, zdroj: metoffice.gov.uk

Ve středu stále bude foukat čerstvý vítr s nárazy 50 až 70 km/h. Zpočátku se ještě hlavně na severovýchodě objeví přeháňky, ale během dne postupně ustanou. Nejvyšší denní teploty zamíří na 5 °C až 9 °C.

Čtvrtek nabídne často slunečné počasí a alespoň na západě území se utiší vítr. Čerstvý bude stále ve východní polovině území a na horách (na severních horách bude i silný). Denní maxima zamíří na 7 °C až 11 °C. V pátek přes naše území přejde studená fronta, kterou doprovodí déšť, na horách sněžení. Vítr se již uklidní a teploty budou kolem 5 °C. Víkend bude zřejmě beze srážek a postupně převládne i slunečno s teplotami mezi 4 °C až 8 °C.

Teploty
Očekávané teploty ve čtvrtek odpoledne - půjde o nejteplejší den týdne, zdroj: ventusky.com

Před námi je tak značně rozkolísané počasí. Sněhu se dočkají jen hory, počítat musíme stále s větrem a teploty budou pro závěr února nadprůměrné. Srážky se objeví hlavně v první polovině týdne.