Přejít na hlavní obsah
AKTUALITA: Po studeném ránu odpoledne citelně tepleji, další oteplení přinese víkend

Bude letošní zima teplá, normální nebo dokonce tuhá? Vznikají první výhledy na zimu

Uplynulá zima se u nás projevila teplotně nadprůměrným prosincem a teplotně normálním lednem a únorem. Chladné počasí se u nás navíc dlouho drželo i během jara. Za měsíc a pár dnů u nás začne další meteorologická zima a nabízí se tak otázka, jaká bude. Předpovědi na zimu jsou navíc v Evropě velmi sledované kvůli zdražujícím cenám energií.

Zima
Křivoklátská vrchovina 10. ledna 2021 - uplynulá zima přinesla po delší době pořádnou sněhovou nadílku a mrazy i mimo hory. Na to, jestli bude nadcházející zima podobná nebo bude chladnější či teplejší, se nyní zaměřují první výhledy.

Globální cirkulaci stejně jako v minulém roce nyní ovlivňuje jev zvaný La Nina. Jedná se o podprůměrné teploty povrchu moře v oblasti rovníku ve východním Pacifiku. Tento jev má potom vliv na široké okolí. V USA díky němu nyní NOAA očekává teplotně nadprůměrnou zimu (kromě severozápadu, kde bude podprůměrná). Na jihu USA bude také suchá, na severu naopak srážkově bohatší. Nutno dodat, že vliv jevu La Nina na globální cirkulaci není stále plně prozkoumán. Předpověď na letošní zimu tak vychází z něho stejně jako v minulém roce, kdy se ovšem na zimě v severní Americe vůbec neprojevil a loňská sezónní předpověď na zimu tak byla zcela neúspěšná (climate.gov). Proč se v severní Americe jev La Nina na zimě neprojevil nikdo neví. Běžně se tak děje, ale v některých zimách jeho vliv zřejmě převáží rozpad polárního vortextu a zima se tak vyvíjí úplně jiným způsobem.

V Evropě už se jev La Nina projevuje jen málo a některé studie jeho vliv na zimu v Evropě úplně vylučují. Zhodnotit jeho vliv v Evropě je tak ještě složitější. Také evropská předpovědní centra byla v minulém roce neúspěšná s předpovědí na zimu. Ještě v říjnu v Evropě výrazně preferovaly teplou zimu. Ta nakonec byla v severní polovině Evropy většinou teplotně průměrná (v Rusku i výrazně podprůměrná), v té jižní spíše nadprůměrná (copernicus.eu).

Letos výhledy opět preferují spíše teplejší zimu v Evropě. Výhled Britské povětrnostní služby (obr. 1) předpokládá, že letošní zima bude s největší pravděpodobností jako celek teplotně nadprůměrná. Tuto variantu očekává s 40 až 60procentní pravděpodobností. Zhruba 20 až 40procentní je pak šance na teplotně průměrnou zimu, pro variantu chladnější zimy než obvykle počítá pravděpodobnost jen kolem 10 procent. Teplotně nadprůměrná zima je přitom preferována prakticky pro celou Evropu.

ECMWF
Obr. 1: Pravděpodobnostní předpověď teplot pro zimu (období prosinec 2020 až únor 2021), zdroj: metoffice.gov.uk

Nejčerstvější výhledy (z kontrolního období 13. až 22. října 2021) Klimatického předpovědního centra americké organizace NOAA (Climate Forecasting System) rovněž potvrzují očekávání teplotně nadprůměrné zimy (obr. 2). Teplejší by měly být všechny tři měsíce, předpokládaná odchylka se pohybuje mezi 1 a 2 °C, v lednu téměř 3 °C.

CFS
Obr. 2: Předpověď měsíční odchylky teploty (ve °C) pro jednotlivé zimní měsíce podle modelu CF, zdroj: origin.cpc.ncep.noaa.gov

Výhledy vycházejí především z teplot oceánů, která má vliv na zimu. Minulý rok nás ovšem jednoznačně přesvědčil, že tento vliv není vždy rozhodující. Na to, jestli i v letošním roce převáží jiné vlivy a zima bude nakonec průměrná nebo dokonce podprůměrná, si budeme muset počkat. Dlouhodobé výhledy jsou zatím stále velmi limitovány nedokonalým chápáním propojenosti jevů v atmosféře.