Přejít na hlavní obsah
AKTUALITA: V jihovýchodní polovině postupně srážky, zítra budou na východě i vydatnější

Nový týden začne zimou, sněžit bude i v nížinách

Zatímco tento týdne byl teplotně nadprůměrný, ten příští bude jako celek podprůměrný. Hned v pondělí nás čeká návrat zimy se sněžením i v nížinách, nočními mrazy, čerstvým větrem a lokálně se vytvoří i sněhová pokrývka. Ve druhé polovině týdne se teploty opět zvýší.

Teploty začnou výrazně klesat v pondělí ráno od severozápadu. Spolu s tím bude déšť přecházet ve sněžení ve všech polohách. Během dne postupně od severozápadu převládne proměnlivá oblačnost většinou se sněhovými přeháňkami. V Čechách se ojediněle objeví i sněhové bouřky. Sněžení může být v přeháňkách přechodně velmi husté a komplikovat dopravu výrazně sníženou dohledností. Při hustých přeháňkách sníh může napadnout i v nižších polohách. Díky teplotám nad bodem mrazu ale bude odtávat. Nejvyšší denní teploty vystoupí na 2 °C až 6 °C, na horách bude celý den mrznout. Pocitovou teplotu bude snižovat čerstvý vítr s nárazy kolem 70 km/h (hlavně na Vysočině a na Moravě a ve Slezsku).

Mapa
Synoptická situace v noci z neděle na pondělí - výrazná studená fronta otevře cestu vpádu studeného vzduchu ze severu, zdroj: metoffice.gov.uk

V úterý ráno se budou na většině území vyskytovat sněhové přeháňky a teploty budou mezi 0 °C až -4 °C. I mimo hory se často objeví sněhová pokrývka. Silnice ráno mohou být kluzké a může se vyskytovat náledí. Během odpoledne budou přeháňky od západu ustávat. Vát bude čerstvý až silný vítr s nárazy kolem 70 km/h. Na západě bude vítr slabší a k večeru začne slábnout i jinde. Denní maxima zamíří na 1 °C až 6 °C. Na horách za pondělí a úterý připadne kolem 10 cm, v Krkonoších kolem 20 cm sněhu.

Teploty
Očekávané teploty v úterý ráno - k tomu se budou na většině území vyskytovat sněhové přeháňky, zdroj: ventusky.com

Nárazy
Maximální nárazy větru za pondělí a úterý - nejsilnější bude vítr na pomezí Moravy a Čech a nejslabší naopak na západě Čech, zdroj: ventusky.com

Ve středu ráno budou teploty kolem -2 °C. Na obloze bude zpočátku převážně polojasno, od západu postupně bude přibývat oblačnosti a později se na jihozápadě a západě objeví místy slabý déšť, od 700 m sněžení. Denní maxima vystoupí na 5 °C až 9 °C.

Ve čtvrtek ráno už mrznout nebude a během dne naměříme 10 °C až 14 °C. K tomu se na většině území přidá déšť nebo přeháňky. Na západě opět zesílí vítr na čerstvý s nárazy kolem 50 km/h.

Teploty
Očekávané teploty ve čtvrtek odpoledne, zdroj: ventusky.com

S přeháňkami a velkou oblačností musíme počítat také v pátek. Teploty zamíří na 11 °C až 16 °C. Hodně oblačnosti i srážek nás čeká také o víkendu. Teploty ale již dále neporostou a zřejmě naopak opět poklesnou. Na přelomu dalšího týdne některé modely opět čekají další sněžení.