Přejít na hlavní obsah
AKTUALITA: Další ochlazení, hlavně v Čechách větrno a přeháňky, na horách sněhové

Nástup právé zimy se sněžením zatím v nedohlednu

Včera ve vyšších polohách napadl sníh. Na horách to bylo většinou od 5 do 15 cm sněhu. Hlavně v Moravskoslezském kraji se slabá sněhová pokrývka objevila i v nižších polohách. Dnes ovšem srážky ustaly a v nižších polohách sníh opět rychle roztál. Množství sněhu je u nás v této zimě zatím velmi nízké. Dokonce najdeme celou řadu stanic, kde se od začátku této zimy zatím nevyskytla po celý den souvislá sněhová pokrývka. Taková situace je pro začátek ledna extrémní. Vždyť za pouhých 10 dní budeme přesně v polovině zimy a řada lidí v Česku ještě neviděla zasněženou krajinu.

Situace se navíc nezmění ani v příštím týdnu. První dva dny nového týdne budou sice s teplotami mezi 0 °C až 4 °C a ranními mrazy teplotně normální, ale sněžení se neočekává a ve vyšších hladinách atmosféry k nám bude proudit teplejší vzduch (místo sněhu by tak stejně i při relativně nízkých teplotách pršelo). V polovině týdne se začne pomalu oteplovat. Hlavně v Čechách se teploty ve středu dostanou i přes 5 °C a opět budou nadprůměrné. Ve čtvrtek přes naše území přejde slabší fronta. Při jejím přechodu bude pršet i na horách a žádný nový sníh tak nepřinese. Závěr týdne bude opět spíše suchý a s maximálními teplotami kolem 5 °C bude teplotně nadprůměrný.

Vpád arktického vzduchu a sněžení na celém našem území je zatím v nedohlednu. Ostatně v této zimě zatím vůbec taková situace nenastala, což je krátce před polovinou zimy hodně neobvyklé. Například přesně před rokem sníh ležel na téměř celém našem území a na horách bylo často i přes metr sněhu.

Tip: Numerický model - předpověď teplot a srážek na další dny

Sníh
Sněhová pokrývka na našem území přesně před rokem 5.1.2019 - sníh ležel na téměř celém území, zdroj: Ventusky