Přejít na hlavní obsah
AKTUALITA: Další studená fronta, od severozápadu začne pršet, na horách vydatně sněžit

Ze super-tropického dne do mrazů a sněžení během pár hodin, USA čeká prudká změna počasí

Začátek druhého zářijové týdne přinese do velké části západní poloviny Spojených států amerických mimořádně intenzivní pokles teploty vzduchu a na tuto roční dobu příliv nezvykle studeného arktického vzduchu.

Aktuálně rekordně vysoké teploty i přes 40 °C
Velká část USA, především oblast centrálních plání a západ země, má za sebou nezvykle teplý víkend. Na některých místech padaly teplotní rekordy pro začátek září, maxima šplhala na 35 až 40 °C, ojediněle i nad 45 °C (například Woodland Hills v Kalifornii měl v sobotu 47,8 °C). Jde o teploty, které se pohybují o 10 až 20 °C nad dlouhodobými průměry, na několika stanicích jsou naměřené hodnoty blízké i absolutním zářijovým maximům. Kombinace horkého a suchého počasí místy doprovázená silnějším větrem navíc vedla i k častějšímu výskytu lesních požárů, zejména v Kalifornii. Pondělí a úterý ale přinesou dramatickou změnu.

Z Kanady postupuje studená fronta, na které se vytvořil velice výrazný kontrast teploty. Znamená to, že teplotně mimořádně nadprůměrné počasí vystřídají teploty hlubokou pod dlouhodobým průměrem. Ochlazení se v oblasti Montany a severní Dakoty projeví už v pondělí, v úterý se studený vzduch propadne na úroveň jižního Utahu, severu Nového Mexika a Kansasu, ve středu se ochladí i v Texasu a Arizoně. Nejvýraznější pokles teploty lze čekat ve Wyomingu a Coloradu.

Postup ochlazení na videu - vývoj teploty v hladině 850 hPa v následujících dvou dnech

V Denveru ze super-tropických teplot k mrazům a sněžení
Velmi extrémní bude ochlazení například ve městě Denver (ve státě Colorada). Tam maxima částečně i díky fénu (resp. chinooku, což je místní název pro fén ve Skalistých horách) v pondělí ještě vyšplhají na 35 °C. V noci na úterý dorazí od severu studená fronta doprovázená silným severním větrem a ochlazením – večer bude ještě kolem 30 °C, do úterního rána teplota klesne na 0 °C (!) a během úterý zůstane po celý den v její blízkosti, může i slabě mrznout. Srážky přejdou z dešťových do sněhových, přechodně se vytvoří i sněhová pokrývka, v horách v okolí může napadnout až kolem 20 cm nového sněhu. A noc na středu pak přinese místy mráz nejen do Colorada, ale i do Wyomingu, na západ Texasu a Nebrasky a na sever Nového Mexika, a to nejen do horských oblastí. S ohledem na teprve počínající podzim hrozí škody na plodinách a květinách. Extrémní příliv studeného vzduchu ale nebude mít dlouhého trvání – už ve středu se začne mírně, v dalších dnech pak výrazněji oteplovat a do konce týdne se teploty vrátí k obvyklým nebo i lehce nadprůměrným hodnotám.

Denver
Předpověď počasí pro Denver - srovnání pondělí a úterý, zdroj: ventusky.com

Teploty
Výrazné ochlazení v Denveru v úterý 8. 9. 2020 na ensemblových předpovědích teploty vzduchu v hladině 850 hPa – pokles téměř o 33 °C (!). Druhá polovina týdne ale přinese návrat k obvyklým zářijovým hodnotám nebo i teploty o něco vyšší., zdroj: wetterzentrale.de

Extrémní pokles teplot není v Coloradu až tak neobvyklý, nicméně kombinace extrémního vedra a následně časné zimy je už poměrně výjimečná. V historii nicméně oblast na východ od Skalistých hor zažila už brutálnějších ochlazení. A jedno, které se dá nazvat i světovým rekordem, nastalo v Montaně v lednu 1916. Při přechodu výrazné studené fronty se ze 23. na 24. ledna ochladilo z 6,7 °C na -48,9 °C za méně než 24 hodin! V zimě ovšem ochlazení neohrozí úrodu. Velmi zajímavý (a bohužel kvůli výskytu neobvykle silných tornád i tragický) byl také přechod studené fronty 11. listopadu 1911 přes Kansas City – zatímco v poledne před frontou vyšplhala teplota na 24,4 °C, což znamená denní rekord teploty, po přechodu fronty stihla teplota do půlnoci klesnout na -11,7 °C, což znamenalo tentokrát denní rekordní minimum. Podobné to bylo i na dalších místech amerického středozápadu, což jedny tamní noviny okomentovaly takto: „Zatímco včera jeden člověk podlehl teplu, dnes dva lidé nepřežili krutý mráz“. Připomeňme, že největší ochlazení v Česku přišlo na pověstného Silvestra 1978/79, kdy se během 24 hodin ochladilo až o 30 °C – v Denveru ale zřejmě v následujících dnech zažijí ochlazení až 35 °C.