Přejít na hlavní obsah
AKTUALITA: Přechodně více oblačnosti, ale srážky nepřinese

V Čechách hrozí silné bouřky

Aktuality

Přes Německo dnes bude postupovat frontální systém. Před ním k nám ještě bude proudit velmi teplý vzduch. Nejvyšší denní teploty dnes vystoupí na tropických 33 °C až 37 °C.

Odpoledne se budou lokálně v Čechách (zejména ve vyšších polohách na západě) tvořit bouřky z tepla. Mnohem silnější bouřky ovšem budou vznikat odpoledne a večer v západním Německu na studené frontě. Právě v severní polovině Německa se vyskytnou velmi intenzivní bouřky s potenciálem způsobit rozsáhlé škody. Hrozí zde přívalové srážky s úhrny přes 50 mm, nárazy větru o síle vichřice a velké kroupy (objevit se mohou i tornáda). Frontální bouřky budou postupovat dále k východu až severovýchodu a v noci na zítřek zasáhnou i naše území, ale již budou o poznání slabší než v Německu. V druhé polovině noci dorazí do Karlovarského, Plzeňského a Ústeckého kraje, kde je ojediněle doprovodí přívalové srážky s úhrny kolem 30 mm a nárazy větru o síle kolem 80 km/h. Do rána se potom rozšíří i do sousedních krajů, ale rychle se budou rozpadat.

Tip: Sledujte srážky on-line

On-line

18:10
Bouřky z tepla pomalu ustávají. Další k nám dorazí až v druhé polovině noci na zítřek při přechodu studené fronty. V Německu jsou velmi silné bouřky hlášeny mezi městy Hannover a Kassel.

17:15
Silná bouřka s kroupami se vyskytuje východně od Plzně u Rokycan. Ostatní bouřkové buňky většinou slábnou.

16:30
Na severozápadě Německa se začínají tvořit velmi silné bouřky (vyskytují se i supercely). Radar Německa

16:08
V obci Senomaty ve Středočeském kraji byl při bouřce naměřen náraz větru o síle 74 km/h. Senomaty.

16:02
Na téměř 38 °C vystoupila teplota také v Plzni. Jedná se zde o nejteplejší den od 28. července 2013.

15:35
Bouřková činnost se rozvíjí i nadále zejména v západní polovině Čech. V bouřkách se ojediněle vyskytují kroupy. Nejintenzivnější jsou nyní na pomezí Ústeckého a Karlovarského kraje.

15:05
V oblasti Karlštejna západně od Prahy se na bouřce vyskytují i kroupy.

15:00
Studená fronta aktuálně postupuje přes Francii (bouří například v Paříži). K večeru dorazí nad Německo a po půlnoci i na západ Čech.

14:46
Bouřky vznikají jen neorganizovaně a příliš nepostupují. Chybí jim totiž výraznější dynamická podpora. Střih větru (změna směru větru s výškou) dosahuje nízkých hodnot. Naopak v západním Německu je střih větru výrazný a vznik bouřek podpoří i přicházející studená fronta.

14:32
Bouří hlavně na horách. Bouřka se ovšem vytvořila také západně od Prahy.

14:29
Ze stanic ČHMÚ je nejtepleji u Prahy v obci Brandýs nad Labem, kde je 38,2 °C.

14:27
Střední Evropa je v současné době jedním z nejteplejších míst Evropy. Podobné teploty jsou měřeny jen ve Španělsku. Teplotní mapa Evropy

14:13
Vedra v Česku vrcholí. Na okrajích Prahy je až 37 °C. Teploty ještě trochu porostou. Meteostanice

14:03
Bouřky z tepla se vyskytují hlavně v Krušných horách. Rozsáhlejší bouřkový komplex do Čech dorazí až v druhé polovině noci na zítřek. Přes naše území totiž začne přecházet studená fronta. Vzhledem k pozdním nočním hodinám ale již nebudou bouřky tak vydatné jako například v Německu, kde se mohou výjimečně objevit i tornáda. Zítra teploty v Čechách zůstanou kolem 28 °C.