Přejít na hlavní obsah
AKTUALITA: V noci na zítřek dorazí studená fronta, přinese déšť

Články

Ilustrační obrázek

Tajfun Gaemi zasáhl zajímavou dráhou Tchaj-wan, kde byl nejsilnější za 8 let

Jihovýchodní Asii v těchto dnech zasáhl tajfun Gaemi. Neobvyklé jméno tajfunu pochází z korejštiny, ve které znamená mravenec. Jde o druhý tajfun této sezóny. Gaemi vznikl z tropické poruchy, která se 19. července vytvořila nad tropickými vodami Pacifiku v blízkosti Palau.

Ilustrační obrázek

Na vrcholu Säntis se nachází nejdéle měřící vysokohorská stanice v Evropě, připisuje si celou řadu extrémů

Hora Säntis se nachází ve Švýcarsku v kantonu Appenzell Innerrhoden a dosahuje výšky 2504 m n. m. Zajímavá je z pohledu meteorologie a přezdívá se ji i hora počasí. Připisuje si totiž celou řadu extrémů a v mnoha ohledech překonává mnohem vyšší vrcholy jižněji v Alpách. Hora je poměrně přístupná a tak je již přes 150 let turisticky velmi vyhledávaná.

Ilustrační obrázek

V novém týdnu dorazí ochlazení, ale v závěru se opět oteplí

V novém týdnu k nám dorazí ochlazení. V pondělí nás ovlivní studená fronta, která se postará o pokles teplot. Další fronta přejde v noci z úterý na středu. Pak bude počasí stabilnější a v závěru týdne teploty opět porostou. Celkově je tak před námi teplotně průměrný týden.

Ilustrační obrázek

Jak fotit krásné snímky blesků?

Díky stále dostupnější záznamové technice a možnostem předpovědi příchodu bouřek se focení blesků stalo oblíbenou, i když dost nebezpečnou fotografickou disciplínou. Pavel Gabzdyl, autor mnoha záběrů bouřek, vám v článku představí své osvědčené metody pro zachycení blesků a ukáže i své nejzajímavější úlovky.

Ilustrační obrázek

V Maďarsku naměřili 41,6 °C, příliš nechybělo k překonání absolutního rekordu

Na Balkánu v těchto dnech vrcholí vlna veder. Vůbec nejvyšší teploty jsou měřeny v Maďarsku, Srbsku a Rumunsku. Na pomezí těchto států se dostávají i lehce nad 40 °C. Včera například v Maďarsku naměřili maximum 41,6 °C. Tato hodnota se absolutnímu rekordu pro celé Maďarsko z 20. července 2007 přiblížili jen na pár desetin stupňů.

Ilustrační obrázek

Před námi je další teplý týden, srážky se objeví v úterý a v závěru týdne

Před námi je další teplotně nadprůměrný týden. Počítat musíme opět i s tropickými teplotami. Srážky se objeví v úterý a potom v závěru týdne, ale už nebudou tak vydatné jako v tomto týdnu. Celkově by počasí mělo být klidnější a stabilnější.

Ilustrační obrázek

Hasiči měli přes 1000 výjezdů, na jihu Vysočiny spadlo i 100 mm srážek

Českem se včera prohnaly bouřky, které působily i rozsáhlejší škody. Hasiči v pátek vyjeli k 1 200 případům souvisejícím s bouřkami. Nejvíce jich měli na Vysočině, v Jihomoravském a Ústeckém kraji. Nejčastěji odklízeli spadlé stromy a čerpali vodu.

Ilustrační obrázek

Vyskytly se další supercely, produkovaly kroupy až 4 cm na řadě míst

Další silné bouřky k nám dorazily včera. Tentokrát zasáhly jen malou část území, ale i tak působily škody. K večeru se totiž vytvořila výrazná supercela jižně od Prahy, která postupovala přes Pardubice a Vysoké Mýto dále na Moravu, kde se u Olomouce rozpadla.

Ilustrační obrázek

Největší rakouský ledovec Pasterze mizí rekordně rychle, za rok se zkrátil o 204 metrů

Pasterze je největší ledovec Rakouska nacházející se na úpatí vrcholu Großglockner. Díky své mohutnosti se jeho splaz (jazyk) sune údolím do nadmořské výšky kolem pouhých 2000 metrů nad mořem a jeho konec tak patří i k nejníže položeným ledovcům v Rakousku (samotný ledovec začíná ve výšce kolem 3500 metrů u vrcholu Johannisberg).