Přejít na hlavní obsah
AKTUALITA: V noci na zítřek dorazí studená fronta, přinese déšť

Články

Ilustrační obrázek

Zpětné vazby uhlíkového cyklu mohou globální oteplování zesílit i zeslabit

Je všeobecně známo, že míra budoucího globálního oteplování závisí na vývoji emisí v příštích letech a dekádách. A ty zase souvisejí s tím, jak se společnost bude vyvíjet a na čem bude postaven její ekonomický růst. Rychlost oteplování bude ale záviset také na citlivosti klimatu na zvyšující se koncentraci skleníkových plynů v atmosféře.

Ilustrační obrázek

Uhodilo přes 60 000 blesků, kroupy dosáhly až 7 cm

Včera se přes velkou část našeho území přehnaly bouřky. Několik z nich přerostlo v supercely a postupně se spojily i do několika bouřkových systémů. Jako první bouřky působily škody v Jihočeském kraji, kde se jižně od Písku vyskytovaly velké kroupy.

Ilustrační obrázek

Čeká nás nejnižší úplněk od roku 2006

V noci z pátku na sobotu nastane úplněk, který bude v průběhu noci cestovat po obloze nejníže ze všech úplňků od roku 2006. Pro fotografy i pro obdivovatele nebe se tak naskytne skvělá příležitost zachytit zdánlivě velký kotouč luny s oranžovým nádechem jen nízko nad obzorem.

Ilustrační obrázek

Na Opavsku a Ostravsku po bouřce popadaly stovky stromů

Včera Moravu a Slezsko zasáhly velmi silné bouřky. Vytvořily se zde velmi rychle ve večerních hodinách a prohnaly se velkou částí území. Nejsilnější byly na severovýchodě podél hranic s Polskem. Zde se vyskytla supercela, která přinášela především velmi silné nárazy větru.

Ilustrační obrázek

Ve středu možnost izolovaných supercel, v pátek hrozí mohutný bouřkový systém

Tento týdne bude nejteplejší od začátku roku. V několika dnech zaznamenáme i tropické teploty. Spolu s tím nás ale ovlivní frontální systémy, při jejichž přechodech se budou tvořit i velmi silné bouřky. Panují totiž velmi příznivé podmínky pro jejich vznik.

Ilustrační obrázek

Nový týden přinese letní a přechodně až tropické teploty

Před námi je nejteplejší týden od začátku letošního roku. Teploty budou nadprůměrné. Dosahovat budou letních a přechodně až tropických hodnot. Srážky se objeví zřejmě hlavně ve středu a potom v závěru týdne.

Ilustrační obrázek

Vláhy v přírodě je dostatek, květen byl srážkově nadprůměrný

Příroda je v plném rozvoji a vláha je pro ni na jaře velmi důležitá. Letošní jaro nezačalo příliš optimisticky. Březen byl teplotně výrazně nadprůměrný a srážkově naopak podprůměrný (na Moravě a ve Slezsku průměrný). Vzrostlo i nebezpečí požárů a po sněhově velmi chudém konci zimy panovaly obavy o prohloubení sucha.

Ilustrační obrázek

Valašskými Klobouky znovu prošla přívalová povodeň, na jihu Moravy spadlo i přes 80 mm srážek

Po týdnu se na včera Moravu vrátily vydatné srážky. Kvůli vysokému nasycení půdy působily opět škody. Nejhorší byla situace ve Valašských Kloboukách, kde byl rozsah škod ještě větší než před týdnem. Výrazně byla znovu zasažená lokalita Luční, která byla dočasně neprůjezdná.