Přejít na hlavní obsah
AKTUALITA: V noci na zítřek dorazí studená fronta, přinese déšť

Články

Ilustrační obrázek

Jihovýchod Evropy čeká výrazná vlna veder, teploty v řadě zemí přesáhnou 40 °C

Ještě tepleji bude jihovýchodně od Česka. Postará se o to mohutná tlaková výše, která bude ze Středomoří zasahovat nad východní Evropu. Po její zadní straně bude v následujících dnech proudit velmi teplý vzduch z centrálního Středomoří až severní Afriky na sever až severovýchod.

Ilustrační obrázek

V novém týdnu tropické teploty i další silné bouřky

Před námi je teplotně výrazně nadprůměrný týden. Zároveň ale přes naše území přejdou frontální systémy, takže poklidné počasí nás nečeká. Opět musíme počítat i s možností silných nebo až velmi silných bouřek.

Ilustrační obrázek

Solární elektrárny můžou ohřívat okolí, rozsáhlé i výrazněji změnit klima

Odklon od fosilních paliv nezbytný pro zpomalení změny klimatu s sebou přináší stále častější instalaci solárních panelů a budování solárních elektráren. Přitom dochází buď ke změně povrchů umělých (zejména při použití fotovoltaických panelů na střechách budov) anebo přirozených (solární panely ve volné krajině).

Ilustrační obrázek

Hurikán Beryl dosáhl 4. kategorie, tak silný hurikán se objevil rekordně brzy

První hurikán tohoto roku vznikl během uplynulého víkendu na jihozápadě tropického severního Atlantiku. Jmenuje se Beryl a během pouhých 24 hodin zesílil ze stadia tropické bouře na 4. stupeň Saffirovy-Simpsonovy stupnice s rychlostmi větru přes 212 kilometrů za hodinu.

Ilustrační obrázek

Na Moravě spadlo i 90 mm srážek, rozvodnily se řeky

Včera na východ našeho území dorazily velmi silné bouřky. Zpočátku se vyskytovaly i kroupy přes 5 cm, hlavně u hranic s Rakouskem. Následně bouřky přinášely hlavně velmi silné nárazy větru a přívalové srážky.

Ilustrační obrázek

Teplota v noci na pár stanicích neklesla pod 25 °C, zaznamenány byly rekordy

Noc na dnešek byla extrémně teplá. Již včera během dne jsme naměřili na nejteplejších místech až 35 °C a na pár stanicích padly denní teplotní rekordy. Extrém ale nastal až v noci. Teploty díky větru a přílivu ještě teplejšího vzduchu na většině území zůstala po celou noc nad 20 °C.

Ilustrační obrázek

Nový týden začne ochlazením, ale hlavně v závěru týdne se opět oteplí

Nový týden začne chladnějším počasí a i srážkami, ale teploty hlavně v závěru týdne porostou opět na letní hodnoty. Oblačnosti bude v novém týdnu spíše hodně a v některých dnech se objeví i srážky, ale celkové úhrny budou spíše nižší.

Ilustrační obrázek

Jaké oblečení si vzít ve vedru? Nejlépe teplo z těla odvádí volné a černé oblečení

Letošní léto v Česku zatím nepřináší dlouhé a urputné vlny veder jako v jiných částech světa, přesto teploty poslední červnové dekády jsou vesměs nadprůměrné a v některých dnech šplhají nad tropickou třicítku. A to s sebou nese i určitou výzvu ve smyslu volby vhodného oblečení.

Ilustrační obrázek

Voda zaplavila na Olomoucku a Hranicku několik obcí, dnes přijdou další silné bouřky

Včera se u nás první bouřky vyskytly již dopoledne na jihovýchodě Moravy. Ty komplikace nezpůsobily. Další se začaly tvořit odpoledne na Šumavě. V Hojsově Stráži spadlo během chvíle kolem 60 mm srážek. U Stříbra bouřka vyvrátila i několik stromů.

Ilustrační obrázek

Páteční bouře severně od Brna poškodila přes 30 000 stromů, část stromů vyvrátila

Páteční bouřky přinesly rozsáhlé škody. Vyskytovaly se nejen extrémně velké kroupy kolem 7 cm, ale i prudké nárazy větru. Vůbec nejhorší situace byla na Moravě. Nejvíce vyvrácených stromů hlásí lesy Mendelovy univerzity. Předběžné odhady ukázaly, že poškozeno je v lokalitě až 30 tisíc stromů.