Přejít na hlavní obsah
AKTUALITA: V noci na zítřek dorazí studená fronta, přinese déšť

Články

Ilustrační obrázek

Voda zaplavila na Olomoucku a Hranicku několik obcí, dnes přijdou další silné bouřky

Včera se u nás první bouřky vyskytly již dopoledne na jihovýchodě Moravy. Ty komplikace nezpůsobily. Další se začaly tvořit odpoledne na Šumavě. V Hojsově Stráži spadlo během chvíle kolem 60 mm srážek. U Stříbra bouřka vyvrátila i několik stromů.

Ilustrační obrázek

Na Opavsku a Ostravsku po bouřce popadaly stovky stromů

Včera Moravu a Slezsko zasáhly velmi silné bouřky. Vytvořily se zde velmi rychle ve večerních hodinách a prohnaly se velkou částí území. Nejsilnější byly na severovýchodě podél hranic s Polskem. Zde se vyskytla supercela, která přinášela především velmi silné nárazy větru.

Ilustrační obrázek

V bouřkách spadlo i přes 60 mm srážek, na Plzeňsku způsobily bleskovou povodeň

Dnes se u nás vyskytovaly i velmi silné bouřky. Nejsilnější se utvořila hned po poledni na jižním Plzeňsku. Zde během chvíle v některých obcích spadlo kolem 60 mm srážek. Nejhorší byla situace ve Štěnovicích, kde se Losinský potok proměnil v řeku a zaplavil část obec.

Ilustrační obrázek

Sezona tornád v USA je letos velmi aktivní, hlášeny jsou rozsáhlé škody

Letošní sezóna tornád ve Spojených státech amerických je po delší opět výrazně aktivní. Celkový počet potvrzených tornád v USA od začátku roku dosáhl čísla 875 (k tomuto pátku). A to je nejvyšší hodnota od roku 2017. Nejvýraznější měrou se na tomto čísle uplatila poměrně dramatická epizoda mezi 6. a 8. květnem, kdy bylo zaznamenáno 159 tornád.

Ilustrační obrázek

Česko zasáhly první silné bouřky, v Českých Budějovicích zatopily několik ulic

V posledních dnech se u nás vyskytují pravidelně bouřky. Četnější byly v neděli a včera. V neděli nejsilnější bouřky zasáhly zřejmě Hradec Králové, kdy byly hlášeny i kroupy do 2 cm. Větší škody ale nedělí bouřky nezpůsobily a hasiči kvůli nim vyjíždět nemuseli.

Ilustrační obrázek

Uhodilo u nás přes 15 000 blesků, na říjen jde o výjimečnou hodnotu

V noci přes naše území přešla studená fronta. Večer se před jejím příchodem na západě zformovaly i bouřky, které potom přešly centrální částí Čech dále na východ Čech. Slabší blesková aktivita byla pozorována i na samotné frontě během noci. Celkově u nás za večer a noc uhodilo přes 10 000 blesků.

Ilustrační obrázek

Na západě Německa se vyskytlo tornádo, poničilo několik domů

Přes Evropu včera začala přecházet od západu studená fronta. Na řadu míst přinesla i silné bouřky. Na západě Německa se poblíž hranic s Lucemburskem vyskytlo dokonce tornádo. V obci Nusbaum a okolí v 15:50 výrazně poškodilo až 15 domů. U dvou dvou i odneslo celou střechu a pobořilo stěny.