Přejít na hlavní obsah
AKTUALITA: Po chladném ránu většinou slunečno, v noci na zítřek hlavně na východě zase mráz

Články

Ilustrační obrázek

Uhodilo u nás přes 15 000 blesků, na říjen jde o výjimečnou hodnotu

V noci přes naše území přešla studená fronta. Večer se před jejím příchodem na západě zformovaly i bouřky, které potom přešly centrální částí Čech dále na východ Čech. Slabší blesková aktivita byla pozorována i na samotné frontě během noci. Celkově u nás za večer a noc uhodilo přes 10 000 blesků.

Ilustrační obrázek

Na západě Německa se vyskytlo tornádo, poničilo několik domů

Přes Evropu včera začala přecházet od západu studená fronta. Na řadu míst přinesla i silné bouřky. Na západě Německa se poblíž hranic s Lucemburskem vyskytlo dokonce tornádo. V obci Nusbaum a okolí v 15:50 výrazně poškodilo až 15 domů. U dvou dvou i odneslo celou střechu a pobořilo stěny.

Ilustrační obrázek

Nejlepší fotografie bouřek v roce 2023

Na konci července jsme vyhlásili soutěž o nejlepší bouřkové fotografie roku 2023 pořízené na území České republiky nebo Slovenska. Níže vám přinášíme výsledky soutěže a ukázky krásných bouřkových fotek z letošního roku. Ten sice přinesl poměrně málo fotogenické bouřky, ale i tak se lovcům bouřek podařilo zachytit nádherné snímky.

Ilustrační obrázek

Přes Moravskou Třebovou přešla supercela, přinesla 3 cm kroupy

Nejsilnější bouřka se vyskytla kolem 15:00 v Moravské Třebové. Šlo dokonce o supercelu, která se i charakteristicky stáčela k jihovýchodu. Do města přinesla kroupy o velikosti až 3 cm. Kroupy v okolí poničily úrodu a na silnicích po nich zůstal nános listí.

Ilustrační obrázek

Kroupy na východě dosáhly až 5 cm, další silné bouřky dorazí v pátek

Včera se na východě našeho území tvořily i silné bouřky. Do večera měli hasiči nejvíce výjezdů z okresu Brno - město, kde se na jihovýchodním okraji města během malé supercely vyskytl lokální silný downburst, který lámal stromy. Hasiči měli kvůli němu desítky výjezdů. Z oblasti byly hlášeny i kroupy o velikosti od 2 do 3 cm.

Ilustrační obrázek

Počet blesků dosáhl až 40 000, nejvíce škod bouřky způsobily v Praze

Včera se u nás vyskytly další silné bouřky. Tentokrát se tvořily na celém území. Zpočátku se vyskytovaly hlavně na horách, ale k večeru se přesunuly i mimo hory. V noci na dnešek pokračovaly v severovýchodní polovině území.

Ilustrační obrázek

V Karlových Varech spadlo kolem 80 mm srážek, hasiči hlásili desítky výjezdů

Jeden z nejvydatnějších přívalových dešťů za letošní léto se včera vyskytl v oblasti Karlových Varů. Stanice v centru naměřila kolem 50 mm srážek, profesionální stanice na nedalekém letišti v lokalitě Olšová Vrata dokonce až 82,3 mm srážek.

Ilustrační obrázek

Na Šumavě padaly kroupy o velikosti kolem 5 cm, autům rozbíjela skla

V minulém týdnu k nám začal proudit tropických vzduch. Spolu s ním k nám postupně začíná proudit i vlhčí vzduch umožňující vznik bouřek. První až velmi silné bouřky se škodami se vyskytly ve druhé polovině noci z neděle na pondělí. Kolem Jaroměře spadlo během bouřky téměř 80 mm srážek.

Ilustrační obrázek

V Itálii změřili kroupu o velikosti 19 cm, na Moravě včera přesáhly 3 cm

Včera se opět v Evropě vyskytly až extrémně silné bouřky. Nejsilnější z nich zasáhly sever Itálie a Švýcarsko. Dopoledne při bouřce ve Švýcarsku na stanici La Chaux-de-Fonds (1018 m n. m.) naměřili náraz větru 217 km/h.

Ilustrační obrázek

Bouřky přinesly přívalové srážky, na několika místech způsobily škody

V tomto týdnu se u nás pravidelně vyskytují ve vlhkém vzduchu bouřky. První škody způsobila úterní bouřka u Jindřichova Hradce na jihu Čech. Přívalový déšť a voda ze dvou rybníků hned přetekla a s bahnem z polí se valila vesnicí Děbolín. Zde zatopila několik domů a na místě museli zasahovat hasiči.