Přejít na hlavní obsah
AKTUALITA: V noci na zítřek dorazí studená fronta, přinese déšť

Články

Ilustrační obrázek

Solární elektrárny můžou ohřívat okolí, rozsáhlé i výrazněji změnit klima

Odklon od fosilních paliv nezbytný pro zpomalení změny klimatu s sebou přináší stále častější instalaci solárních panelů a budování solárních elektráren. Přitom dochází buď ke změně povrchů umělých (zejména při použití fotovoltaických panelů na střechách budov) anebo přirozených (solární panely ve volné krajině).

Ilustrační obrázek

Zpětné vazby uhlíkového cyklu mohou globální oteplování zesílit i zeslabit

Je všeobecně známo, že míra budoucího globálního oteplování závisí na vývoji emisí v příštích letech a dekádách. A ty zase souvisejí s tím, jak se společnost bude vyvíjet a na čem bude postaven její ekonomický růst. Rychlost oteplování bude ale záviset také na citlivosti klimatu na zvyšující se koncentraci skleníkových plynů v atmosféře.

Ilustrační obrázek

Letošní březen opět skončil jako globálně nejteplejší, jde o již desátý měsíční rekord v řadě

Březen 2024 se stal globálně nejteplejším březnem v historii měření. Podobnou zprávu jsme o skončených měsících slyšeli už devětkrát za sebou. Ano, opravdu jde už o 10. měsíc v řadě, který je nejteplejší v historii měření pro daný měsíc v roce! Od loňského června tak z celoplanetárního pohledu zažíváme mimořádně teplé období.

Ilustrační obrázek

Teplota oceánů je nejvyšší za tisíce let, ale za miliony let patří k těm nižším. Jak se zjišťuje teplota za dlouhá období?

V těchto dnech uplynul rok, co je povrchová teplota moří v globálním průměru nejvyšší v historii pozorování. Přesněji se tento údaj týká oblastí mezi 60. stupněm severní a jižní šířky, neboť v polárních oblastech měření poněkud komplikuje častý výskyt mořského ledu.

Ilustrační obrázek

Hrozí částečné zhroucení Golsfkého proudu? Vědci se příliš neshodnou

Už delší dobu je předmětem zájmu (nejen) klimatologů otázka slábnutí Golfského proudu, resp. výše zmíněné cirkulace, ale v posledních letech se navíc s prohlubující se změnou klimatu často řeší i otázka možného celkového kolapsu Golfského proudu.

Ilustrační obrázek

Rok 2023 bude globálně nejteplejší rok v historii pozorování, přinesl řadu extrémů

Končí rok 2023, který se zapíše do historie klimatologie z mnoha důvodů. Především půjde o dosud nejteplejší rok v historii pozorování. Podle předběžných údajů je velmi pravděpodobné, že odchylka globální teploty od průměru 1850-1900 poprvé v historii přesáhne 1,5 °C.

Ilustrační obrázek

Teplota na Zemi nečekaně rychle roste, částečně i díky čistší lodní dopravě

Tento doslova raketový nárůst globálních teplot má dvě hlavní příčiny – zrychlující se globální oteplování a vliv sílícího jevu El Niňo. Jednou z příčin současného poněkud nečekaně rychlého oteplování je omezení znečištění ovzduší sírovými aerosoly z námořní lodní dopravy.