Přejít na hlavní obsah
AKTUALITA: Proměnlivé počasí s přeháňkami, v noci na zítřek naposledy mráz

Články

Ilustrační obrázek

Letošní březen opět skončil jako globálně nejteplejší, jde o již desátý měsíční rekord v řadě

Březen 2024 se stal globálně nejteplejším březnem v historii měření. Podobnou zprávu jsme o skončených měsících slyšeli už devětkrát za sebou. Ano, opravdu jde už o 10. měsíc v řadě, který je nejteplejší v historii měření pro daný měsíc v roce! Od loňského června tak z celoplanetárního pohledu zažíváme mimořádně teplé období.

Ilustrační obrázek

Teplota oceánů je nejvyšší za tisíce let, ale za miliony let patří k těm nižším. Jak se zjišťuje teplota za dlouhá období?

V těchto dnech uplynul rok, co je povrchová teplota moří v globálním průměru nejvyšší v historii pozorování. Přesněji se tento údaj týká oblastí mezi 60. stupněm severní a jižní šířky, neboť v polárních oblastech měření poněkud komplikuje častý výskyt mořského ledu.

Ilustrační obrázek

Hrozí částečné zhroucení Golsfkého proudu? Vědci se příliš neshodnou

Už delší dobu je předmětem zájmu (nejen) klimatologů otázka slábnutí Golfského proudu, resp. výše zmíněné cirkulace, ale v posledních letech se navíc s prohlubující se změnou klimatu často řeší i otázka možného celkového kolapsu Golfského proudu.

Ilustrační obrázek

Rok 2023 bude globálně nejteplejší rok v historii pozorování, přinesl řadu extrémů

Končí rok 2023, který se zapíše do historie klimatologie z mnoha důvodů. Především půjde o dosud nejteplejší rok v historii pozorování. Podle předběžných údajů je velmi pravděpodobné, že odchylka globální teploty od průměru 1850-1900 poprvé v historii přesáhne 1,5 °C.

Ilustrační obrázek

Teplota na Zemi nečekaně rychle roste, částečně i díky čistší lodní dopravě

Tento doslova raketový nárůst globálních teplot má dvě hlavní příčiny – zrychlující se globální oteplování a vliv sílícího jevu El Niňo. Jednou z příčin současného poněkud nečekaně rychlého oteplování je omezení znečištění ovzduší sírovými aerosoly z námořní lodní dopravy.

Ilustrační obrázek

Jeden z nejsevernějších alpských ledovců na Dachsteinu odtává, lyžařské středisko se uzavřelo

V masivu Dachstein se nachází celkem tři ledovce - Schladminger, Hallstätter a Großer Gosaugletscher. První jmenovaný ledovec Schladminger je nyní nejmenší a jeho tání působí největší komplikace. V roce 1969 na ledovci totiž bylo vybudováno lyžařské středisko s několika sjezdovkami.

Ilustrační obrázek

Změna klimatu vede k prodlužování pylové sezóny a rovněž k jejím intenzivnějším projevům

Letošní pylová sezóna začala kvůli teplému počasí v lednu velmi brzy. Chladnější a deštivější duben ale vedl k významnému snížení množství pylu ve vzduchu, v těchto dnech však zatížení pylem výrazně vzrostlo. Podle různých průzkumů trpí pylovými alergiemi až kolem 40 procent obyvatel.

Ilustrační obrázek

Na Zemi zůstává stále více tepla, většina se ukládá v oceánech

Zesilující skleníkový efekt vede od druhé poloviny minulého století k postupnému zvyšování podílu energie přicházející od Slunce, která zůstává na naší planetě. To vede k vychýlení celkové energetické bilance Země z předchozí rovnováhy mezi energií dopadající od Slunce a energií opouštějící naši planetu do kosmu.

Ilustrační obrázek

Povrchová teplota vody v oceánech dosáhla rekordních hodnot, překvapivě i bez výskytu El Niña

Přepisování teplotních rekordů se v posledních letech stává stále častější záležitostí. V minulém týdnu byl přepsán další světový rekord, který se ale netýkal teploty vzduchu. Povrchová teplota vody v oceánech dosáhla v globálním, tedy celosvětovém průměru, vůbec nejvyšší hodnoty v historii pozorování.