Přejít na hlavní obsah
AKTUALITA: Nadprůměrně teplo, kvůli saharskému prachu místy více vysoké oblačnosti

Letošní březen opět skončil jako globálně nejteplejší, jde o již desátý měsíční rekord v řadě

Březen 2024 se stal globálně nejteplejším březnem v historii měření. Podobnou zprávu jsme o skončených měsících slyšeli už devětkrát za sebou. Ano, opravdu jde už o 10. měsíc v řadě, který je nejteplejší v historii měření pro daný měsíc v roce! Od loňského června tak z celoplanetárního pohledu zažíváme mimořádně teplé období.

Průměrná teplota letošního března na Zemi dosáhla 14,14 °C (podle databáze ERA5), a to je o 0,73 °C víc, než činí dlouhodobý průměr za poslední třicetiletí. Současně byl březen 2024 o desetinu stupně Celsia teplejší než dosud nejteplejší březen z roku 2016. Pokud ale srovnáme uplynulý měsíc s březnovým průměrem druhé poloviny 19. století, dostaneme odchylku +1,68 °C! A aby toho nebylo málo, posledních 12 měsíců (od loňského dubna) dosáhlo vůči období 1850-1900 odchylky +1,58 °C. Tedy z tohoto pohledu jsme se už dostali (snad) krátkodobě nad nejoptimističtější cíl Pařížské klimatické dohody z roku 2015.

Teploty
Odchylka teploty vzduchu za březen 2024 vůči období 1991-2020, zdroj: climate.copernicus.eu

Teploty
Březnové odchylky teploty vzduchu pro celý svět (horní graf) a Evropu (dolní graf) od roku 1979 do roku 2024 (vůči období 1991-2020), zdroj: climate.copernicus.eu

Za celou Evropu byl březen 2024 druhým nejteplejším, ale jen o 0,02 °C oproti březnu 2014. Nejvýraznější kladné odchylky byly dosaženy ve střední a východní Evropě – kromě Česka má za sebou nejteplejší březen například taky Polsko, Slovensko, Rakousko nebo Německo. Nadprůměrně teplo bylo i ve Skandinávii, která zažila naopak poměrně studenou zimu, zejména její první polovinu. Mimo Evropu byly teplotně nejvýrazněji nadprůměrné východní části Severní Ameriky, Grónsko, Střední Amerika, části Jižní Ameriky, rozsáhlé oblasti Afriky nebo oblasti na východě Asie a v jižní Austrálii. V mnoha oblastech se během března vyskytly masivní vpády velmi teplého vzduchu. Extrémně teplý závěr března zažila nejen střední a východní Evropa, ale i Japonsko. Měsíční maxima byla alespoň na některých stanicích překonána v drtivé většině států.

Teploty
Povrchová teplota mořské vody (mimo polární oblasti) je už rok rekordně vysoká (odchylky vůči průměru 1991-2020) , zdroj: pulse.climate.copernicus.eu

I během rekordně teplého března se v některých oblastech vyskytly nízké teploty a chladněji než odpovídá průměru bylo v centrálních regionech Kanady, na severozápadě Sibiře, a taky v částech Indie a Pákistánu, kde dokonce zažili jedny z nejnižších březnových teplot od počátku měření.

Za převažující vysoké teploty může z malé části aktuálně už slábnoucí jev El Niño ve východní části tropického Pacifiku. Ten přispívá i k tomu, že povrchová teplota mořské vody zůstává rekordně vysoká – a to už celý rok! Mimo polární oblasti činil podle agentury Copernicus měsíční průměr 21,07 °C (o setinu více než v únoru). K tomu výrazně přispěl především Atlantik. Mimochodem, rekordně teplé byly i rozsáhlé části Středozemního a Černého moře.

Nejde však jen o vysoké teploty, v březnu pokračovalo v některých částech světa mimořádné sucho. To se týká především střední Ameriky – kde se to mimo jiné projevuje výrazně sníženou kapacitou Panamského průplavu, v oblastech střední Asie a Číny, v jihovýchodní Austrálii, na většině území jižní Afriky a Jižní Ameriky. Naopak výrazně vlhčí březen zažila Austrálie, Japonsko, Madagaskar anebo taky většina západní Evropy.

Už desátý rekordně teplý měsíc v řadě vyvolává pochopitelně otázky, jak to bude s teplotami dál – zejména s ohledem na blížící se léto severní polokoule, kde žije většina obyvatel světa. Nejen v Evropě je první dubnová dekáda opět ve znamení laviny rekordů. Po pouhém prvním dubnovém týdnu byl aspoň na některé stanici překonán měsíční rekord už v téměř 50 procentech (!) států a teritorií. V únoru a březnu trvalo dosažení této situace 2 týdny. Před rokem 2023 to pak za celý měsíc prakticky nikdy nebylo ve více než šedesátce států. El Niño sice slábne, ale jeho dozvuky ještě v nejbližších měsících budou mírně zvyšovat globální teploty – duben a možná i květen 2024 by se tak mohly připojit k řadě rekordně teplých měsíců. V červnu už dopady El Niña nebudou tak významné, nicméně jestli to skutečně povede k poklesu globálního průměru teploty pod rekordní úroveň je v tuto chvíli poměrně nejisté.