Přejít na hlavní obsah
AKTUALITA: Na východě trvalejší srážky, na západě přeháňky, v noci na zítřek opět častěji mráz

Články

Ilustrační obrázek

Dinosauři zažívali velmi teplé klima s výrazným skleníkovým efektem

Do kin v těchto týdnech vstoupil nový film Jurský svět: Nadvláda. Ačkoliv děj je naprosto fiktivní, nabízí otázku, jaké vlastně v době skutečné existence dinosaurů na naší planetě panovalo klima.

Ilustrační obrázek

Obávené body zlomu v klimatu, při jejich dosažení hrozí kritické změny v klimatu i celých ekosystémech

Body zlomu jsou pojem, který se v posledních letech stále častěji používá s pokračující změnou klimatu. Souvisí s nelinearitou našeho klimatického systému a působením zpětných vazeb. Jde o bod, při jehož dosažení může malá změna vést k velké, kritické, s potenciálem spustit nevratnou změnu s dramatickým dopadem nejen na klima, ale i na ekosystémy.

Ilustrační obrázek

I malé změny klimatu mohou vést k výrazným změnám, příčinou jsou zpětné vazby

Naše klima, přesněji klimatický systém, je velmi složitá a do jisté míry i křehká věc. Projevuje se to tím, že v případě narušení rovnováhy tohoto systému může následovat celý řetězec událostí, který v extrémním případě vyústí až v markantní změnu klimatu. Příčinou jsou tzv. zpětné vazby.

Ilustrační obrázek

Golfský proud slábne, v budoucnu může i zkolabovat

Golfský proud je teplý oceánský proud v Atlantiku, který patří z hlediska mezišířkového přenosu tepla k nejvýznamnějším na Zemi. Směřuje z Mexického zálivu podél východního pobřeží Floridy a dál k severu.

Ilustrační obrázek

Země jako sněhová koule, v dávných dobách mohla být Země pokrytá celá sněhem a ledem

V historii klimatu naší planety se občas objevila období, kdy většinu Země pokrýval led a sníh. Jedno takové období se mohlo vyskytnout zhruba před 710 až 640 milióny let, tedy během tzv. kryogenního zalednění. Krajní podobou by mohla být situace, kdy by celý povrch planety byl pokryt vrstvou ledovců nebo tlustou sněhovou pokrývkou.

Ilustrační obrázek

Od vzniku Země klima osciluje mezi dvěma polohami, které se liší rozsahem ledovců

Historie klimatu naší planety v sobě skrývá mnoho záhad a nejasností, zejména když putujeme do dob výrazně vzdálených od současnosti. Zjednodušeně řečeno se dá konstatovat, že podoba klimatu oscilovala v zásadě mezi dvěma polohami – jednou, kdy byla Země zcela ledovců prostá, a druhou, kdy se vyskytovaly pevninské ledovce.

Ilustrační obrázek

Koncentrace metanu výrazně narůstají, zesiluje se tím skleníkový efekt

Metan je jedním z nejvýznamnějších skleníkových plynů, jejichž koncentrace v atmosféře narůstá z důvodů lidské činnosti. Zatímco v minulosti se hlavní pozornost veřejnosti tradičně soustředila k oxidu uhličitému, poslední vývoj ukazuje, že i metan si zaslouží větší pozornost.

Ilustrační obrázek

Novověk provázela malá doba ledová, vyznačovala se tuhými zimami

Ačkoliv jde o všeobecně poměrně známý výkyv klimatu, při podrobnějším pohledu zjistíme, že jeho výše zmíněné časové vymezení není úplně správné. Rekonstrukcí historických teplotních řad z celé Země zjistíme, že nejchladnější období se totiž vyskytla v různých částí světa v různou dobu.

Ilustrační obrázek

Počty zaznamenaných hurikánů v Atlantiku narůstají, z části díky kvalitnějším pozorováním

Na přelomu léta a podzimu v Atlantiku každý rok vrcholí hurikánová sezona. V posledních letech se při jejím vyhodnocování často objevují informace o rekordech jak v počtu hurikánů, tak jejich intenzitě. Například předminulá sezona z roku 2020 přinesla 30 pojmenovaných bouří, což bylo nejvíce za dobu pozorování.