Přejít na hlavní obsah
AKTUALITA: Počasí babího léta později naruší studená fronta od severozápadu

Články

Ilustrační obrázek

Evropu dále sužují povodně, miliardové škody v posledních dnech hlásí Itálie a Francie

Srpen byl v Evropě klidný a srážkově většinou podprůměrný. V září se ale situace změnila. První rozsáhlé povodně zasáhly zejména střední Evropu a Rumunsko. Značné škody způsobily i na našem území. Od té doby je u nás sice klidno, ale s povodněmi bojují jiné státy.

Ilustrační obrázek

V úterý od severozápadu dorazí slábnoucí fronta a pak zase nastoupí tlaková výše

Počasí v novém týdnu bude mít podobný charakter jako v tom končícím. Většina týdne přinese počasí pod vlivem tlakové výše. Teploty tak po rozpuštění mlh a nízké oblačnosti budou nadprůměrné. Na východě už se ani nečeká tak větrné počasí jako v tomto týdnu.

Ilustrační obrázek

Večerní nebe zdobí nádherná kometa, je nejjasnější za posledních 27 let

Dlouho očekávaný příchod komety C/2023 A3 (Tsuchinshan-ATLAS) je tady. Kometu, která aspiruje na nejjasnější vlasatici na našem nebi za posledních 27 let, si můžeme na večerní obloze konečně prohlédnout i z České republiky. Neváhejte a běžte se na ni podívat!

Ilustrační obrázek

V novém týdnu tlaková výše, přinese slunečné dny

V novém týdnu počasí u nás začne ovlivňovat tlaková výše a pronikne k nám také teplejší vzduch. Místy se ovšem vytvoří mlhy nebo nízká oblačnost, ale během dne se většinou rozpustí. I tak ale lokálně teploty sníží.

Ilustrační obrázek

Hurikán Milton dorazil na Floridu, hlášeny jsou záplavy a první oběti tornád

Hurikán Milton zasáhl rozsáhlé oblasti Floridy ničivými záplavami a silnými větry poté, co ve středu večer místního času dosáhl pevniny poblíž Siesta Key (Sarasota). Bouře, která na Floridu dorazila jako hurikán kategorie 3, zeslábla na kategorii 1.

Ilustrační obrázek

Hurikán Milton přes noc prudce zesílil na silnou 4. kategorii, žene se na Floridu

V Mexickém zálivu se o víkendu rychle zformovala další tropická bouře. Ta přes noc na dnešek dokonce zesílila až na hurikán 4. kategorie. Jeho příchod nyní očekávají na severním pobřeží pobřeží poloostrova Yucatán.

Ilustrační obrázek

V novém týdnu oteplení, postupně zesílí vítr

Končící týden byl teplotně podprůměrný. Ten příští přinese oteplení. Srážky se v průběhu týdne také vyskytnou, ale nijak časté nebudou. Postupně začne zesilovat vítr. Nejdříve na horách a na východě, později i jinde.

Ilustrační obrázek

K Evropě se stáčí silný hurikán Kirk, na západ přinese vichřici

Západně od Kapverd v Atlantiku vznikla na konci minulého týdne tropická bouře Kirk, která v minulých dnech rychle zesílila až na hurikán 4. kategorie (tedy druhé nejvyšší). Průměrné rychlosti větru tak přesahují 200 km/h a vlny 10 metrů.