Přejít na hlavní obsah
AKTUALITA: Další ochlazení, hlavně v Čechách větrno a přeháňky, na horách sněhové

Články

Ilustrační obrázek

Série globálně nejteplejších měsíců pokračuje, teploty oceánů dosahují absolutních rekordů

Únor 2024 se zapsal tučným písmem do klimatologické historie. Nejen v Česku a okolních státech, ale i z celosvětového pohledu se stal nejteplejším v historii pozorování. Průměrná teplota vzduchu u povrchu dosáhla 13,54 °C, což je o 0,81 °C více než průměrná teplota únoru v letech 1991-2020.

Ilustrační obrázek

Zima byla teplotně i srážkově výrazně nadprůměrná

Meteorologická zima zahrnující měsíce prosinec, leden a únor u nás před několika dny nástupem března skončila. Ta letošní byla celkově teplotně i srážkově výrazně nadprůměrná. Celkově na našem území podle ČHMÚ skončila za dobu tvorby celonárodních průměrů od roku 1961 jako druhá nejteplejší.

Ilustrační obrázek

V novém týdnu nejtepleji v pondělí, pak teploty klesnou

Počasí v novém týdnu žádné výrazné změny nepřinese. Oproti tomu končícímu se častěji ukáže slunce. Ve dnech, kdy jasná obloha setrvá i v noci, se potom mohou objevit ranní mrazy. Zatímco v pondělí k nám bude proudit teplý vzduch od jihovýchodu, v dalších dnech se proudění změní na severovýchodní, které bude chladnější a sušší.

Ilustrační obrázek

Únor se zcela vymyká běžným hodnotám, bude výrazně nejteplejší v historii měření

Otevřené zahrádky, kvetoucí květiny a lidé proudící na procházky. Letošní únor se zcela vymyká dlouhodobým statistikám. Teploty jsou po celý měsíc výrazně nadprůměrné. Na několika stanicích u nás se zatím za celý měsíc nevyskytl ani jeden mrazový den, při němž alespoň ráno teplota klesne pod bod mrazu.

Ilustrační obrázek

V novém týdnu málo srážek, hodně oblačnosti a hlavně na východě naměříme často jarních 15 °C

V novém týdnu nás čeká další oteplení. Oproti končícímu týdnu bude již méně srážek, ale počítat musíme s častým výskytem oblačnosti. Tepleji bude po velkou část týdne na východě, kde již bude počasí vyloženě jarní a často zde naměříme 15 °C.

Ilustrační obrázek

V Krkonoších napršelo přes 50 mm, přívaly sněhu zasypávají Alpy

Ve střední Evropě se v těchto dnech hlavně v horských oblastech vyskytují vydatné srážky. U nás za posledních 24 hodin vydatně pršelo v Krkonoších a na Šumavě. Na profesionální stanici v Peci pod Sněžkou spadlo 73,3 mm srážek.

Ilustrační obrázek

Velké Jezera v Americe téměř nezamrzla, rozsah zalednění je nejnižší za minimálně 50 let

Velmi teplé počasí během letošní zimy zažíváme nejen ve střední Evropě, ale i v řadě jiných oblastí severní polokoule, mimo jiné v částech Spojených států amerických nebo Kanady. A právě teplé počasí znamená i mimořádně nízký rozsah ledové pokrývky Velkých jezer, která se na hranicích zmíněných dvou států nacházejí.

Ilustrační obrázek

Příroda se neobvykle brzy probouzí, kvetou sněženky

Každoročně v únoru začíná pylová sezona v souvislosti s tím, že začínají kvést první stromy, kterými jsou líska a olše (během teplého ledna mohou začít kvést i dříve, stalo se tak například v minulém roce, kdy se ale kvetení v chladnějším únoru zastavilo).