Přejít na hlavní obsah
AKTUALITA: V jihovýchodní polovině postupně srážky, zítra budou na východě i vydatnější

Články

Ilustrační obrázek

V Krkonoších napršelo přes 50 mm, přívaly sněhu zasypávají Alpy

Ve střední Evropě se v těchto dnech hlavně v horských oblastech vyskytují vydatné srážky. U nás za posledních 24 hodin vydatně pršelo v Krkonoších a na Šumavě. Na profesionální stanici v Peci pod Sněžkou spadlo 73,3 mm srážek.

Ilustrační obrázek

Velké Jezera v Americe téměř nezamrzla, rozsah zalednění je nejnižší za minimálně 50 let

Velmi teplé počasí během letošní zimy zažíváme nejen ve střední Evropě, ale i v řadě jiných oblastí severní polokoule, mimo jiné v částech Spojených států amerických nebo Kanady. A právě teplé počasí znamená i mimořádně nízký rozsah ledové pokrývky Velkých jezer, která se na hranicích zmíněných dvou států nacházejí.

Ilustrační obrázek

Příroda se neobvykle brzy probouzí, kvetou sněženky

Každoročně v únoru začíná pylová sezona v souvislosti s tím, že začínají kvést první stromy, kterými jsou líska a olše (během teplého ledna mohou začít kvést i dříve, stalo se tak například v minulém roce, kdy se ale kvetení v chladnějším únoru zastavilo).

Ilustrační obrázek

Teploty opět překonaly rekordy, na jihu Čech bylo až 17,4 °C

Od začátku měsíce se u nás vyskytují výrazně nadprůměrné teploty. Vůbec nejvyšší hodnoty jsou měřeny v posledních dvou dnech. Včera bylo nejtepleji v Českých Budějovicích, kde na stanici ČHMÚ teplota vystoupila na 16,3 °C.

Ilustrační obrázek

Sníh z hor rychle mizí, hory ve střední Evropě zažívají jaro uprostřed února

Současná srážkově velmi bohatá zima přinesla v prosinci i v lednu do hor často normální nebo jen lehce podnormální množství sněhu. V ostrém kontrastu s tím je ovšem současná situace. Máme za sebou totiž mimořádně teplou první únorovou dekádu.

Ilustrační obrázek

Náhlá stratosférická oteplení zvyšují pravděpodobnost vpádů chladného vzduchu. Nastanou ještě v letošní zimě?

V zimní polární stratosféře se každoročně formuje polární vír, který představuje robustní zonální cirkulaci (od západu na východ). Polární vír se formuje už na konci léta, kdy se množství přicházejícího slunečního záření do polární stratosféry snižuje.

Ilustrační obrázek

Před námi je další výrazně nadprůměrný týden, teploty budou blízko 10 °C

V novém týdnu nás čeká opět teplotně výrazně nadprůměrné počasí. Zatímco v tom končícím alespoň jeden den sněžilo i mimo hory, v tomto nadcházejícím se zima v nížinách připomene jen jediným ránem se slabým mrazem. Jinak bude počasí připomínat spíše jaro.

Ilustrační obrázek

Co narušuje polární vír a jaký to má vliv na zimní počasí?

Polární vír představuje na zimní polokouli nejvýznamnější rys stratosférické cirkulace, který se formuje během podzimu, největší síly následně dosahuje v zimě a na jaře se postupně rozpadá. Jedná se o rozsáhlou tlakovou níži, která se vyskytuje v horní troposféře a ve stratosféře a kopíruje svým okrajem přibližně 60° s. š.