Přejít na hlavní obsah
AKTUALITA: Dnes přeháňky hlavně na horách, zítra i jinde

Články

Ilustrační obrázek

Sníh z hor rychle mizí, hory ve střední Evropě zažívají jaro uprostřed února

Současná srážkově velmi bohatá zima přinesla v prosinci i v lednu do hor často normální nebo jen lehce podnormální množství sněhu. V ostrém kontrastu s tím je ovšem současná situace. Máme za sebou totiž mimořádně teplou první únorovou dekádu.

Ilustrační obrázek

Náhlá stratosférická oteplení zvyšují pravděpodobnost vpádů chladného vzduchu. Nastanou ještě v letošní zimě?

V zimní polární stratosféře se každoročně formuje polární vír, který představuje robustní zonální cirkulaci (od západu na východ). Polární vír se formuje už na konci léta, kdy se množství přicházejícího slunečního záření do polární stratosféry snižuje.

Ilustrační obrázek

Před námi je další výrazně nadprůměrný týden, teploty budou blízko 10 °C

V novém týdnu nás čeká opět teplotně výrazně nadprůměrné počasí. Zatímco v tom končícím alespoň jeden den sněžilo i mimo hory, v tomto nadcházejícím se zima v nížinách připomene jen jediným ránem se slabým mrazem. Jinak bude počasí připomínat spíše jaro.

Ilustrační obrázek

Co narušuje polární vír a jaký to má vliv na zimní počasí?

Polární vír představuje na zimní polokouli nejvýznamnější rys stratosférické cirkulace, který se formuje během podzimu, největší síly následně dosahuje v zimě a na jaře se postupně rozpadá. Jedná se o rozsáhlou tlakovou níži, která se vyskytuje v horní troposféře a ve stratosféře a kopíruje svým okrajem přibližně 60° s. š.

Ilustrační obrázek

Na části území napadlo pár centimetrů sněhu, v sobotu bude na jihu Moravy 17 °C

Včera k nám začal od severu stékat studený vzduch, ale až na úplný jih se nedostal. Nejtepleji zůstalo na jihu Čech, kde se celou noc teploty pohybovaly kolem 7 °C. Zato jinde byly kolem 1 °C a místy sněžilo. Ve vyšších polohách se objevil i slabý mráz.

Ilustrační obrázek

Kaliforine hlásí rekordní deště, v centrum Los Angeles spadlo přes 150 mm srážek za dva dny

V uplynulých dnech zasáhla americkou Kalifornii výrazná tlaková níže, která přinesla extrémní srážky i nezvykle silné nárazy větru. Hlášeny jsou minimálně dvě oběti. Už v předchozích dnech přitom tuto část Spojených států amerických ovlivnily další tlakové níže s vydatnými srážkami, které nasytily půdu.

Ilustrační obrázek

V Krkonoších a Orlických horách spadlo přes 60 mm srážek, stouply hladiny řek

Už po několikáté za zimu u nás dochází k výrazné oblevě a vzestupům hladin řek. V Krkonoších a Orlických horách spadlo za posledních 24 hodin i přes 60 mm srážek. Vůbec nejvíce srážek za 24 hodin hlásí Labská bouda, kde spadlo 81,2 mm.

Ilustrační obrázek

V novém týdnu nadprůměrné teploty, úvod bude hodně větrný

Zatímco velká část tohoto týdne se nesla ve znamení inverze a tlakové výše, nový týden nabídne odlišné počasí. Počasí budou ovlivňovat spíše tlakové níže a teplotní inverze i díky větru nehrozí. Teploty po většinu týdne budou nadprůměrné a hlavně na horách spadne i dost srážek (většina v dešti).

Ilustrační obrázek

Na Norsko se žene mohutná bouře, nárazy větru na pobřeží přesáhnou 150 km/h

K západnímu pobřežím Norska aktuálně míří výrazná tlaková níže (pojmenovaná Ingunn). Tato níže dnes prošla přímo ukázkovým procesem zvaným cyklogeneze, což je rychlý vývoj a prohlubování tlakové níže. O rychlé (nebo také explozivní) cyklogenezi mluvíme, když se tlak v centru níže sníží o alespoň 24 hPa během 24 hodin.

Ilustrační obrázek

Velká Británie má nový lednový rekord. Ve Skotsku naměřili 19,6 °C, tolik tu nebývá často ani v létě

Podle britského meteorologického ústavu se zde na stanici Kinlochewe dostala až 19,6 °C. Jedná se dokonce o nový lednový rekord pro Velkou Británii. Předchozí rekord byl 18.3 °C z let 1958, 1971 a 2003. Ve Skotsku je to dokonce nejvyšší teplota celé zimy.