Přejít na hlavní obsah
AKTUALITA: Další ochlazení, hlavně v Čechách větrno a přeháňky, na horách sněhové

Články

Ilustrační obrázek

Naskytne se mimořádná příležitost spatřit velmi tenký měsíční srpek

V pondělí 8. dubna nastane nov. Nejvíce se z něj budou radovat v Severní Americe, kde dokonce nastane úplné zatmění Slunce. I když v Evropě z tohoto zatmění nic neuvidíme, přece jen si pro nás Měsíc něco přichystal. Následující večer, 9. dubna, se nám totiž naskytne mimořádná příležitost spatřit opravdu velmi tenký srpek.

Ilustrační obrázek

Severní Amerika zažije dvě zatmění. Jedno nic moc, druhé mimořádné

Jak nejbližší úplněk (25. 3.), tak nejbližší nov (8. 4.) se přiblíží k místům, kudy po pozemském nebi putuje v průběhu roku Slunce. Z toho vyplývá, že nás čekají hned dvě zatmění. Zatímco při úplňku, který nastane v pondělí 25. března, se Měsíc ponoří jen do nenápadného polostínu naší planety, tak při novu 8. dubna zcela zakryje sluneční kotouč.

Ilustrační obrázek

V tomto týdnu byly pozorovatelné nádherné polární záře, nejlépe na severu Skandinávie

Minulou neděli, 3. března, byla naše planeta zasažena oblakem nabitých částic z jedné ze silných slunečních erupcí, což později vyvolalo geomagnetickou bouři, díky které byly slabé polární záře pozorovatelné dokonce i z území Česka. Jak tyto záře vypadaly z oblastí za polárním kruhem? To nám prozradí Pavel Gabzdyl z brněnské hvězdárny, který byl takříkajíc u toho.

Ilustrační obrázek

V sobotu nastane částečné zatmění Měsíce

Náš kosmický soused si ve spolupráci se Zemí a Sluncem připravil na letošní státní svátek 28. října zajímavou podívanou. V nočních hodinách totiž vstoupí do zemského stínu a nastane tak částečné zatmění Měsíce.

Ilustrační obrázek

V srpnu nastanou hned dva superúplňky

Letošní srpen si pro nás připravil hned dva úplňky. Ten první nastane 1. srpna o půl deváté večer a ten druhý 31. srpna o půl čtvrté ráno. Aby toho nebylo málo, oba úplňky budou podle tabulek super a ten druhý navíc i modrý.

Ilustrační obrázek

Proč je Měsíc někdy šišatý?

Možná jste si všimli, že když se Měsíc (nebo Slunce) přiblíží k obzoru, zploští se. Tuto deformaci má na svědomí tzv. refrakce a nadcházející červencový úplněk (pondělí 3. 7.) nám nabídne skvělou příležitost, jak si tohoto jevu všimnout. Jak ke zploštění Měsíce dochází?

Ilustrační obrázek

Noční nebe nad Českem rozzářil bolid jasnější než Měsíc

V pondělí v noci v čase přibližně 22:45 vletěl do atmosféry výrazný bolid, který několikrát explodoval a při jedné z explozí vyprodukoval oslňující záblesk, který oblohu na chvíli ozářil více než Měsíc. Video ukazuje, jak byl zachycen z Plzně kamerou od uživatele Daniel Neumann.

Ilustrační obrázek

Měsíc jako meteorologická stanice, zkoumat díky němu lze i klimatické změny na Zemi

První úspěšnou meteodružicí se stala v roce 1961 americká Tiros 1. Myšlenka sledování pozemského počasí z vesmíru se ale objevila už mnohem dřív. Jako naše „kosmické zrcadlo“ nám totiž může posloužit i Měsíc! Přesvědčit se o tom můžete tento týden, kdy se jeho srpek ukáže poblíž Venuše.

Ilustrační obrázek

V pátek nastane úplněk, ocitne se v polostínu

Každý úplněk je svým způsobem výjimečný. Ten květnový úplněk ale bude pro fotografy skutečně náročnou výzvou. Bude totiž zčásti ponořen do velmi nenápadného polostínu naší Země.

Ilustrační obrázek

Čeká nás blízké setkání Venuše a Jupiteru

V uplynulých dnech vaši pozornosti nejspíš neunikly dvě nápadné „hvězdy“, které zdobí večerní oblohu. Jedná se o ty nejjasnější planety na pozemském nebi: Venuši a Jupiter. Ve středu 22. února se k této dvojici přidá srpek dorůstajícího Měsíce.