Přejít na hlavní obsah
AKTUALITA: Slunečno, maxima až u 20 °C

Severní Amerika zažije dvě zatmění. Jedno nic moc, druhé mimořádné

Jak nejbližší úplněk (25. 3.), tak nejbližší nov (8. 4.) se přiblíží k místům, kudy po pozemském nebi putuje v průběhu roku Slunce. Z toho vyplývá, že nás čekají hned dvě zatmění. Zatímco při úplňku, který nastane v pondělí 25. března, se Měsíc ponoří jen do nenápadného polostínu naší planety, tak při novu 8. dubna zcela zakryje sluneční kotouč. Ani jedno z těchto nebeských představení si ale u nás neužijeme.

První z letošních zatmění se odehraje v pondělí ráno 25. března. Měsíc se během něj takřka celým svým diskem ponoří do tzv. polostínu naší Země a nastane polostínové zatmění Měsíce. Samotné polostínové je velmi nenápadným jevem, kterého si zpravidla všimnou jen zkušení pozorovatelé nebo fotografové. Rozpis kosmického grafikonu je ale tentokrát pro nás opravdu nepříznivý. Při březnovém zatmění se totiž Měsíc nejvíce ponoří do nenápadného polostínu až po osmé hodině ranní středoevropského času, a tou dobou už bude kotouč Měsíce v České republice dávno pod obzorem. V noci z neděle na pondělí (z 24. na 25. března) si tedy užijeme jen pěkně kulatý tzv. červí úplněk, který se u nás schová za západní obzor okolo šesté hodiny ranní. A právě tehdy (přesně v 5 hodin 53 min) polostínové zatmění teprve začne. Verdikt je tedy neúprosný: Toto zatmění u nás neuvidíme.

Nejvíce byste si březnové polostínové zatmění užili (dá-li se vůbec u polostínových zatmění mluvit o nějakém užívání) ze Severní a Jižní Ameriky, kde bude viditelné v celém svém průběhu. Když už v Severní Americe budete, zůstaňte tam až do 8. dubna, kdy nastane nov. Územím Spojených států amerických totiž přeletí rychlostí zhruba 2400 km/h plný měsíční stín! To znamená, že pokud se budete nacházet v tzv. pásu totality (zhruba 200 km široký pás, kudy plný měsíční stín prochází), spatříte jeden z nejpůsobivějších přírodních úkazů na naší planetě: úplné zatmění Slunce! Podrobnou mapu a další vizualizace potřebné k tomuto úkazu najdete na NASA.gov.

Polostínové zatmění Měsíce
Vzhled Měsíce při maximální fázi březnového polostínového zatmění, která již u nás nebude viditelná. I v Americe, kde bude zatmění nejlépe viditelné, se toto zatmění projeví jen jako nezřetelné ztmavení spodní poloviny měsíčního disku, zdroj: Vizualizace: Stellarium / P. Gabzdyl

Na území USA se tak po sedmi letech mohou těšit už na druhé úplné zatmění Slunce. Oblast tohoto velmi očekávaného zatmění se táhne od jihozápadu Mexika, přes americké státy Texas, Oklahoma, Arkansas, Kentucky, Illinios, Indiana, Ohio, Pensylvánie, New York, Vermont, New Hampshire, Maine až do Kanady. Fantastický úkaz bude viditelný i z některých velkých amerických měst: např. z Dallasu, Indianopolis nebo z Buffalo. Maximální délky toto zatmění dosáhne na jihozápadě Mexika (4,5 minuty), zatímco v Maine bude trvat už jen necelé tři minuty.

Ubytování v oblasti, kterou 8. dubna proletí po Zemi plný zemský stín, už nehledejte. Všechna jsou už více než půl roku beznadějně obsazena, nebo zůstávají jen ta nejdražší. Při výběru vhodné lokality by proto mělo sehrát hlavní roli aktuální počasí. Pokud totiž bude zataženo, pouze se v průběhu dne na pár minut setmí a z velkolepé podívané nebude nic. Příští úplné zatmění Slunce se přitom nad USA odehraje až 12. srpna 2045. U nás si na tento úkaz musíme počkat do roku 2135.

Zatmění
Mapa průběhu plného měsíčního stínu nad Spojenými státy, kde bude 8. dubna 2024 viditelné úplné zatmění Slunce, zdroj: NASA