Přejít na hlavní obsah
AKTUALITA: V jihovýchodní polovině postupně srážky, zítra budou na východě i vydatnější

V pátek nastane úplněk, ocitne se v polostínu

Každý úplněk je svým způsobem výjimečný. Ten květnový úplněk ale bude pro fotografy skutečně náročnou výzvou. Bude totiž zčásti ponořen do velmi nenápadného polostínu naší Země.

Hned na úvod musím upozornit, že polostínové zatmění Měsíce, ke kterému v pátek dojde, je samo o sobě dost nenápadným jevem a pozorovatelé bez dalekohledu nebo patřičné fotografické výbavy, si ho až na vzácné výjimky, vůbec nevšimnou. Proč se tedy o něm vůbec zmiňujeme? Zvlášť východy úplňkového Měsíce nad nápadnými dominantami jsou v současné době snadno dostupné fototechniky velmi oblíbeným motivem k fotografování. Proč tedy nezkusit tento nenápadný úkaz pozorovat nebo dokonce zaznamenat senzorem fotoaparátu?

Úplněk
Přehled časů východu Měsíce pro 5. května 2023

Začátek polostínového zatmění nastane v pátek 5. května v 17:14 SELČ. Jeho maximální fáze nastane v 19:23 SELČ a celý úkaz skončí ve 21:31 SELČ. Tento – už tak nenápadný astronomický úkaz – bude mít v květnu hned tři přitěžující okolnosti. Tou první je, že jeho maximální fáze nastane už v době, kdy si u nás bude Měsíc ještě hovět pod obzorem. Ta druhá spočívá v tom, že když bude Měsíc vycházet, bude to jen pár minut po západu Slunce, takže nebe bude ještě velmi světlé a Měsíc zdaleka nevynikne tak dobře, jako na temném nebi. A aby toho nebylo málo, je tu třetí problém, který vězí v poloze vycházejícího Měsíce nízko nad obzorem, kde už tak nenápadný kotouč obere o další porci světla naše atmosféra.

Když bude v pátek přát počasí, a podaří se vám vyhledat místo s opravdu dobrým výhledem k jihozápadnímu obzoru, mohli byste zaznamenat ztmavení levé části měsíčního disku. Důležité bude vyhledat Měsíc co nejdříve po jeho východu a pak už jen sledovat jeho dráhu po obloze. Úkaz ale zaregistrujete spíš fotograficky než pouhýma očima. Pokud se vám to nepodaří, nezoufejte, východ Měsíce a jeho putování v průběhu noci bude i tak zajímavým fotografickým námětem.

Měsíc
Částečné zatmění Měsíce z 16. července 2019. V době pořízení této fotosérie již probíhalo polostínové zatmění. Ztmavení levé části měsíčního disku se projevilo jen velmi málo, pro necvičené oko takřka neznatelně, zdroj: Pavel Gabzdyl

Dodejme, že letos nás čeká ještě jedno zatmění Měsíce. Bude sice jen částečné, odehraje se 28. října, ale bude mnohem zajímavějším úkazem než ten, který nás čeká v květnu. Na úplné zatmění Měsíce si u nás v celém jeho průběhu musíme počkat až do 7. září 2025.