Přejít na hlavní obsah
AKTUALITA: Proměnlivé počasí s přeháňkami, v noci na zítřek naposledy mráz

Články

Ilustrační obrázek

Měsíc zakryje hvězdu Aldebaran

Hodinu po půlnoci, v neděli 9. 8. 2015, se na obloze odehraje zajímavá a poměrně vzácná podívaná. Zpoza disku Měsíce vystoupí jasná hvězda Aldebaran ze souhvězdí Býka.

Ilustrační obrázek

Letošní červenec přinese Modrý měsíc

Termín Modrý měsíc se dnes používá pro označení dvou úplňků v jednom kalendářním měsíci. A právě tato událost nás letos potká. V pátek 31. července nastane druhý červencový úplněk, ten prvý zpestřil prázdninovou oblohu už 2. července.

Ilustrační obrázek

Poslední červnový den nabídne zajímavý úkaz

Poslední červnový večer letošního roku zkrášlí velmi zajímavý úkaz, který by rozhodně neměl uniknout pozornosti žádného milovníka oblohy. Na soumrakovém nebi se totiž k sobě přiblíží Venuše a Jupiter.

Ilustrační obrázek

Měsíční moře - tmavé skvrny na Měsíci

Dnes 2. června 2015 nastává úplněk, což je dobrá příležitost nejen pro lovce zajímavých fotografií, ale také výborná šance k prohlédnutí tmavých skvrn na jeho disku, které lze rozeznat i bez dalekohledu.

Ilustrační obrázek

Barvy Měsíce na obloze

Dnes 4. května nastane úplněk, takže po několik následujících dní bude náš nejbližší kosmický souputník dominantním objektem noční oblohy. Nastane tak ideální příležitost k tomu, abychom si všimli, jakou barvu má měsíční světlo.

Ilustrační obrázek

Obří Měsíc - iluze nebo skutečnost?

V sobotu 4. dubna 2015, ve 14 hodin a 5 minut našeho času nastane úplněk. Během prvního dubnového víkendu se nám tak o večerech naskytne příležitost zažít na vlastní oči jeden z nejméně pochopených klamů, jaké nám náš souputník na pozemské obloze připravuje.

Ilustrační obrázek

Polární záře nad Českou republikou

Silná geomagnetická bouře vytvořila v noci ze 17. na 18. března 2015 na pozemské obloze úžasné nebeské divadlo – polární záři. Díky příznivým podmínkám a neobvyklé intenzitě bouře bylo možné tento úkaz sledovat dokonce i z České republiky.