Přejít na hlavní obsah
AKTUALITA: Dnes přeháňky hlavně na horách, zítra i jinde

Blízké setkání Venuše a Jupiteru

Konec prázdnin si pro nás na obloze přichystal velmi těsné setkání Venuše a Jupiteru. Blíže k sobě budou obě planety až v roce 2065.

Vůbec nejjasnější planeta, jakou můžeme na pozemské obloze sledovat – Venuše – je v těchto dnech pozorovatelná nedlouho po západu Slunce jen velmi nízko nad západním obzorem. I když pozorovací podmínky této planety nejsou koncem letošního léta zrovna optimální, měli byste se ji pokusit v sobotu 27. srpna okolo osmé hodiny večerní vyhledat. Tou dobou se totiž Venuše velmi těsně přiblíží (samozřejmě jen na pozemské obloze) k planetě Jupiter.

Ideální bude, když se obě planety budete snažit vyhledat již na denní obloze, před západem Slunce. Skvěle se k tomu hodí lovecký triedr nebo kvalitní astronomický dalekohled. Pozor však na to, aby se vám při hledání planet nedostalo do zorného pole dalekohledu Slunce! Mohli byste si tak vážně poškodit zrak. Se zjištěním přesné polohy planet vám může pomoci některé z počítačových planetárií, např. Stellarium.

Nejtěsnější přiblížení (jen na osminu průměru měsíčního disku!) bohužel nastane až v době, kdy už obě planety budou při pozorování z České republiky dávno pod obzorem. Velmi těsné přiblížení ovšem máme šanci spatřit i u nás. Už pár minut před osmou hodinou večerní se u nás Slunce schová za obzor, čímž vzrostou šance na spatření planet i bez dalekohledu. V době západu obou planet (okolo půl deváté večer) budou od sebe vzdáleny méně než na polovinu průměru měsíčního disku. Nezbývá tedy, než najít velmi dobrý výhled a doufat v jasnou a průzračnou oblohu.

Venuše a Jupiter
Přiblížení Venuše a Jupiteru na večerní obloze loni v červenci. Foto: Pavel Gabzdyl

Venuše a Jupiter
Venuše a Jupiter nad západním obzorem 27. srpna okolo osmé hodiny večerní. Obrázek: Pavel Gabzdyl / Stellarium