Přejít na hlavní obsah
AKTUALITA: Dnes přeháňky hlavně na horách, zítra i jinde

Nebeské divadlo se blíží, budou létat Perseidy

Jako každý rok, i letos nám letní obloha přinese zpestření v podobě meteorů z roje Perseid, jejichž největší aktivitu očekáváme v noci ze čtvrtka na pátek (11./12. srpna) a z pátku na sobotu (12./13. srpna). Intenzitu letošního roje lze těžko předpovědět, ale očekává se, že v noci 12. srpna zhruba dvě hodiny po půlnoci by mohla vzrůst frekvence až na 200 meteorů za hodinu, což je až dvakrát více než v minulém roce. Jak se na pozorování padajících hvězd připravit?

Základním předpokladem úspěšného lovu meteorů je dobré počasí. Pokud bude zataženo nebo bude-li dokonce pršet, nic neuvidíme. Už polojasné nebe s občasnými dírami v mracích, ale nabízí alespoň drobnou naději, že sem tam nějaký meteor zahlédneme. Podle současných předpovědí začne noc jasnou oblohou. Před půlnocí se očekává přibývání oblačnosti od severozápadu. Na východě území zůstane po celou noc jasno. Podmínky pro pozorování tak budou dobré zejména na východě. V noci z pátku na sobotu již bude na obloze o poznání více oblačnosti a podmínky pro pozorování budou špatné.

Abyste si padání Perseid náležitě užili, je potřeba také vybrat vhodné pozorovací místo. Jednak byste měli mít co nejširší výhled, především k východu a k jihu a také daleko od pouličních světel. Zkrátka nejlepší bude, když vyrazíte někam za město. Na sledování meteorů také nemusíte používat dalekohled, naopak, pouhýma očima jich uvidíte nejvíc.

Kromě praktických rad se samozřejmě hodí i trocha teorie: Perseidy pocházejí z proudu velmi drobných prachových částic, které se v minulých staletích uvolnily z jádra komety Swift-Tuttle. Naše Země tímto proudem částic prochází každoročně v polovině srpna a když se některá z těchto částic střetne se zemskou atmosférou, bleskurychle se zahřeje a vypaří. My pak zahlédneme světelný doprovod takového zániku – meteor.

V případě proudu prachových částic z komety Swift-Tuttle se nám zdá, že meteory vylétají ze souhvězdí Persea a právě proto se jim říká Perseidy. Proto také nejvíce meteorů z roje Perseid (desítky za hodinu) očekávejte od půlnoci do rána, kdy se souhvězdí Persea dostane výš nad obzor.

A ještě malé povzbuzení na závěr: Pokud bude v době největší aktivity Perseid zataženo, nezoufejte. Meteory z toho roje se na obloze občas mihnou i týden po maximu jejich aktivity.

Perseidy
Pršení Perseid nad Kolonickým sedlem na východě Slovenska v minulém roce, autor: Petr Horálek

Perseidy
Pozorování Perseid zpestří v první polovině noci ze čtvrtka na pátek (11./12. srpna) a z pátku na sobotu (12./13. srpna) také pěkné seskupení Měsíce a planet Saturn a Mars. Autor: Stellarium/Pavel Gabzdyl