Přejít na hlavní obsah
AKTUALITA: Slunečno a hlavně v Čechách letní den, místy ale větrno a zvýšené nebezpečí požárů

Rendez-vous Měsíce s planetami

Hned z kraje roku 2016 si pro nás Měsíc přichystal parádní podívanou. Zítra ráno (7. ledna) se totiž měsíční srpek potká s jasnou Venuší a Saturnem. Vůbec nejtěsněji se k sobě přiblíží v sobotu 9. ledna.

Jedním z příjemných důsledků poměrně svižného pohybu našeho souputníka oproti hvězdnému pozadí je, že na své pouti často navštěvuje nápadné hvězdy, hvězdokupy nebo planety. Spolu s nimi pak Měsíc dokáže vytvořit seskupení, která patří mezi nejpůvabnější jevy, jaké můžeme na pozemské obloze zhlédnout. Těmto přiblížením Měsíce k jiným objektům astronomové říkají konjunkce a jejich předpovědi zjistíte ve Hvězdářských ročenkách nebo pomocí různých astronomických programů, např. Stellarium.

Přiblížení Měsíce k jasným objektům na hvězdném nebi sehrála několik zajímavých příběhů v dějinách astronomie. Jedno z takových rendez-vous Měsíce s jasným objektem se odehrálo v létě roku 1054 v souhvězdí Býka. Tentokrát rovnou se supernovou. Záznamy o „hvězdě – hostu“, která se 4. července 1054 náhle objevila jihovýchodně od hvězdy zéta Tauri, pocházejí od čínských astronomů dynastie Sung. Pokud je náš moderní výklad čínských kronik správný, musela se tato mimořádně jasná hvězda objevit ráno 5. července 1054 pouze dva stupně jižně od tenkého srpku Měsíce, kterého dělily od nadcházejícího novu jenom tři dny. S tímto úkazem jsou rovněž spojovány mnohé piktogramy, objevené na stěnách a v jeskyních v Novém Mexiku, které obývali někdy mezi 11. a 13. stoletím severoameričtí Indiáni. Na tamních kresbách je zachycen ubývající srpek ve společnosti jasné hvězdy. Jestli skutečně znázorňují setkání Měsíce se supernovou, to už se asi nikdy s jistotou nedozvíme.

Letošní lednové přiblížení Měsíce k Venuši a Saturnu sice nebude tak významným úkazem, jako setkání se supernovou, přesto půjde o nádherný úkaz. Celý jev bude dobře viditelný 7. ledna okolo půl sedmé ráno, kdy všechna tělesa dostatečně vystoupí nad obzor.

Zítra ráno nám bohužel nebude počasí příliš přát. Na většině území bude zataženo a jen na pár místech (zejména na horách) bude pozorovatelná obloha. Šanci ovšem máme ještě v pátek ráno, kdy se od západu bude oblačnost protrhávat. Měsíc se sice od dvojice planet posune směrem k východu a také znatelně ztenčí svůj srpek, ale Venuše se Saturnem se k sobě ještě více přiblíží. Vůbec nejtěsnější přiblížení obou planet pak nastane v sobotu 9. ledna 2016, pár minut před pátou hodnou ranní. A Měsíc? Jeho extrémně tenký a obtížně pozorovatelný srpek se nad obzor vyloupne až pár minut před sedmou hodinou ranní.

Měsíc
Setkání Měsíce, Venuše a Saturnu 7. ledna 2016 ráno, Pavel Gabzdyl / Stellarium