Přejít na hlavní obsah
AKTUALITA: Po studeném ránu odpoledne citelně tepleji, další oteplení přinese víkend

Články

Ilustrační obrázek

Ve čtvrtek dojde na našem území k částečnému zatmění Slunce

Když bude přát počasí, zpříjemní nám čas čtvrtečního oběda zajímavý astronomický úkaz: částečné zatmění Slunce. Nečekejte ale nic velkolepého, měsíční disk totiž u nás odřízne jen zhruba pětinu disku naší denní hvězdy.

Ilustrační obrázek

Ve středu nastane největší úplněk roku 2021

Už dubnový superúplněk vyvolal velký rozruch. Ten květnový ale bude ještě o něco větší, a u protinožců navíc vstoupí do stínu Země. Ve středu 26. května, ve zhruba 13:15 středoevropského letního času, nastane úplněk. Tou dobou ale od nás Měsíc nebude vidět, protože se bude nacházet pod obzorem.

Ilustrační obrázek

Je Měsíc barevný? Měsíc není jen nudná přehlídka odstínů šedi

Paletu odstínů měsíčního kotouče ovlivňuje především zemská atmosféra. Ta jej dokáže zabarvit do žlutých, oranžových, růžových, sytě červených a vzácně i do světle modrých nebo zelených odstínů. Jaká je však barva samotného Měsíce? Možná vás to překvapí, ale není to jen nudná přehlídka odstínů šedi.

Ilustrační obrázek

Zítra nás čeká růžový superúplněk

V úterý 27. dubna nastane o půl šesté ráno úplněk a o 11 hodin se Měsíc na své dráze přiblíží k Zemi jen na 357 370 km. V úterý večer se tak nad obzor vyhoupne druhý největší měsíční kotouč letošního roku. Nic velkého ale nečekejte.

Ilustrační obrázek

Brno v pátek zhaslo světla. I z centra města bylo možné na nebi zahlédnout stovky hvězd

V noci z 9. na 10. dubna 2021 zhasla v Brně na zhruba 3hodiny všechna pouliční světla. Nešlo však v žádném případě o havárii, ale o plánovanou akci. Technické sítě Brno k neobvyklému kroku využily končící nouzový stav, který z důvodu pandemické situace omezoval pohyb osob v nočních hodinách.

Ilustrační obrázek

V těchto dnech panují ideální podmínky pro sledování zodiakálního světla

Zodiakální světlo je patrné jako slabounký kužel světla, který vybíhá směrem od Slunce šikmo vzhůru k nebi. U nás je nejlépe pozorovatelné v březnu na večerní a v září na ranní obloze, kdy ekliptika (dráha, po níž na nebi putuje během roku Slunce) svírá s obzorem úhel asi 60°. Proto se mu říká zvířetníkové nebo také zodiakální světlo.

Ilustrační obrázek

Blízké setkání tří planet a Měsíce zpestří ve čtvrtek večerní oblohu

Pohled na loňské velmi těsné a vzácné setkání Jupiteru a Saturnu většině z nás překazilo nepříznivé počasí. V nadcházejících dnech má ale večerní nebe šanci na malý reparát. Na obzoru se totiž předvádí dvě (až tři) planety a srpek Měsíce.

Ilustrační obrázek

Planetárním králem noční oblohy bude nyní naoranžovělý Mars

Nočnímu nebi bude po následující týdny dominovat naoranžovělá planeta Mars. Blíž, než letos k nám bude až v roce 2035. Mars je k nám nyní nejblíže od července 2018. V noci z 13. na 14. října se ocitne v tzv. opozici se Sluncem.