Přejít na hlavní obsah
AKTUALITA: Nadprůměrně teplo, kvůli saharskému prachu místy více vysoké oblačnosti

Čeká nás blízké setkání Venuše a Jupiteru

V uplynulých dnech vaši pozornosti nejspíš neunikly dvě nápadné „hvězdy“, které zdobí večerní oblohu. Jedná se o ty nejjasnější planety na pozemském nebi: Venuši a Jupiter. Ve středu 22. února se k této dvojici přidá srpek dorůstajícího Měsíce. Planety se ale k sobě budou ještě přibližovat, až se 1. března potkají na velmi malém kousku nebe.

Možná si ještě vzpomínáte na velmi těsné setkání Jupiteru a Saturnu, ke kterému došlo v prosinci 2020 (viz: Mimořádné setkání Jupiteru a Saturnu na obloze). Obě planety se tehdy k sobě na nebi přiblížily na pouhých 6 úhlových minut, takže jen na jednu pětinu měsíčního úplňku! I když nás tak těsné planetární setkání letos nečeká, i tak to bude nádherná podívaná, kterou okoření především nápadný jas planety Venuše.

Foto
Setkání Jupiteru a Saturnu v roce 2020. Pět dnů po jejich nejtěsnějším přiblížení, zdroj: P. Gabzdyl

Než se ale dostaneme k nejtěsnějšímu rendez-vous obou jasných planet, neměli bychom opomenout úkaz, ke kterému dojde večer 22. února. Mezi Jupiter a Venuši se totiž ještě vtiskne úzký srpek dorůstajícího Měsíce doplněný popelavým svitem (slunečním světlem rozptýleným od zemské atmosféry k temné straně Měsíce). Bez pochyby půjde o jedno z nejpůsobivějších seskupení nebeských těles letošního roku. Na malém kousku pozemského nebe se totiž potkají ty nejjasnější noční objekty: Měsíc, Venuše a Jupiter. Ve skutečnosti od nás ale budou jednotliví aktéři 360 tisíc, 210 milionů a 854 milionů kilometrů!

Toto velmi fotogenické seskupení se na obloze objeví už za soumraku, po 17. hodině. V plné parádě se ale ukáže až po 18. hodině, docela nízko nad západním obzorem. K dalšímu sledování už bude potřeba vyhledat vyvýšené místo s ničím nerušeným výhledem až k obzoru. Pozorování ovšem někde pokazí poměrně velké množství oblačnosti (hlavně od západu ji bude k večeru přibývat).

Schéma
Scháma západní oblohy večer 22. února

A nyní zpátky k planetám, které se chystají ke své nebeské schůzce. K nejtěsnějšímu přiblížení obou planet (na 0,49°) u nás dojde 2. března v 7 hodin ráno čili v době, kdy ještě budou obě planety pod obzorem. Večer 1. března, krátce před svým západem, budou od sebe Jupiter a Venuše zhruba 0,6 stupně daleko, a o den později, už o 0,7 stupně. I tak obě planety zakryjete malíčkem na natažené ruce.

Nestává se příliš často, abyste v zorném poli malého dalekohledu zahlédli obě planety najednou. Večer 1. a 2. března se nám ale taková šance naskytne. Zatímco Venuše bude svým kotoučkem připomínat Měsíc po první čtvrti, Jupiterův kotouček bude doplněn jeho čtyřmi největšími satelity: Ganymed, Callisto, Io a Europa. Ať už máte rádi zvláštní nebeské události nebo si jen chcete udělat pěkný snímek, neměli byste si tento úkaz nechat ujít!