Přejít na hlavní obsah
AKTUALITA: Další studená fronta, od severozápadu začne pršet, na horách vydatně sněžit

Články

Ilustrační obrázek

Na obloze září nejjasnější kometa za posledních 13 let

Na prázdninové nebe míří jasná kometa. Už v těchto dnech je viditelná pouhýma očima a podmínky její viditelnosti se stále zlepšují. Řeč je o kometě C/2020 F3 (NEOWISE), která byla objevena letos 27. března pomocí kosmického přehlídkového dalekohledu NEOWISE.

Ilustrační obrázek

Historický milník letů člověka do vesmíru bude pozorovatelný i z Česka

Pokud vše půjde podle plánu, budeme ve středu 27. května v noci svědky historického milníku letů člověka do vesmíru. Raketa Falcon 9 soukromé společnosti SpaceX totiž na oběžnou dráhu vynese kosmickou loď Crew Dragon s dvoučlennou posádkou.

Ilustrační obrázek

Rozloučení s Venuší, po Slunci a Měsíci nejjasnějším objektem na obloze

Po celý březen a duben nám Venuše, po Slunci a Měsíci nejjasnější objekt na naší obloze, zdobila pohled na večerní nebe. Nyní se její viditelnost chýlí ke konci. Než se ale Venuše ztratí v záři Slunce, předvede nám pár kousků na rozloučenou.

Ilustrační obrázek

Podívejte se na Mléčnou dráhu, v těchto dnech jsou k tomu ideální podmínky

Měsíc se ztratil v záři slunce, noci jsou ještě tmavé, většinou bezoblačné a nejjasnější část Mléčné dráhy se v noci dostává vysoko nad obzor. V těchto dnech se nám proto nabízí jedna z nejlepších příležitostí ke sledování nejzajímavější části našeho hvězdného ostrova.

Ilustrační obrázek

Bude únorový úplněk superúplňkem?

V noci ze soboty na neděli nás čeká úplněk. Přesně v neděli 9. února 2020 ráno se náš kosmický souputník ocitne v úplňku a o 36 hodin později se na své dráze dostane do tzv. přízemí (tedy bude k Zemi blíže než běžně).

Ilustrační obrázek

Co se bude dít na nebi v roce 2020?

Rok 2020 bude ve znamení astronomických úkazů jejichž hlavními aktéry budou především planety. V první polovině roku zkrášlí večerní oblohu jasná Venuše, po prázdninách se můžeme připravit na příznivou opozici Marsu a na sklonku roku nás čeká opravdu výjimečné přiblížení dvou plynných obrů.

Ilustrační obrázek

Odpoledního světla již začalo pomalu přibývat

K pátku 13. prosince se váže známá pranostika Lucie noci upije a dne nepřidá. Samotné tvrzení je zvláštní. Na jednu stranu se podle pranostiky noc zkrátí, ale den se neprodlouží. Jak je to možné? Pranostika se totiž vztahuje k pozorování toho, že od 13. prosince se začne prodlužovat doba, kdy odpoledne zapadá Slunce.

Ilustrační obrázek

Merkur projde před Sluncem, znovu se tak stane až v roce 2032

V pondělí 11. listopadu u nás projde v odpoledních hodinách přes sluneční kotouč planeta Merkur. Jde o poměrně vzácný astronomický úkaz, který bychom si neměli nechat ujít.