Přejít na hlavní obsah
AKTUALITA: Po studeném ránu odpoledne citelně tepleji, další oteplení přinese víkend

Články

Ilustrační obrázek

Jak spatřit odvrácenou stranu Měsíce?

V pátek 18. října tomu bude rovných 60 let, kdy lidé díky sondě Luna 3 poprvé spatřili odvrácenou stranu Měsíce. V pátek 4. října tohoto roku se nám ovšem naskytne příležitost nahlédnout alespoň na kousek odvrácené strany i bez kosmických sond!

Ilustrační obrázek

V noci z úterý na středu nastane zatmění Měsíce

Před 50 lety, 16. července 1969, se v odpoledních hodinách našeho času vydala na svou cestu posádka lodi Apollo 11, která o necelých pět dní později učinila v Moři klidu obrovský krok pro celé lidstvo. Start historického letu nám letos připomene i samotný Měsíc.

Ilustrační obrázek

Úchvatná polární záře aneb tři noci na Islandu

Na Islandu jsme počátkem letošního dubna strávili celkem šest nocí. I když jsme s ohledem na islandské počasí příliš nedoufali, že se nám poštěstí polární záře sledovat, pro jistotu jsme zvolili ubytování, které se nacházelo daleko od větších měst.

Ilustrační obrázek

Neobvyklá záře v Norsku rozjasnila oblohu

V pátek 5. dubna obyvatele v okruhu stovek kilometrů od ostrova Andøya v Norsku překvapila velmi neobvyklá světla na noční obloze. I když jsou zdejší obyvatelé zvyklí na jasné polární záře, místní policie zaznamenala té noci několik hysterických telefonátů o tom, že k nám přilétají mimozemšťané.

Ilustrační obrázek

Dle astronomických zásad by Velikonoce nastaly už za týden

Velikonoce jsou svátkem, který by se měl řídit podle fází Měsíce. Letos tomu tak ale úplně není. Velikonoční pondělí nás čeká až 22. dubna (prodloužený velikonoční víkend tedy vychází na 19. až 22. dubna).

Ilustrační obrázek

Zítra se Měsíc schová do zemského stínu

V pondělí, 21. ledna 2019 ráno, nás čeká úplné zatmění Měsíce. Další šance spatřit tento úkaz se nám naskytne až za 6 let!

Ilustrační obrázek

Co se bude dít na nebi v roce 2019?

Rok 2019 má pro nadšence astronomie a kosmonautiky opravdu skvěle našlápnuto. Hned první den nového roku přinesl zprávu o úspěšném průletu americké sondy New Horizons kolem planetky Ultima Thule.

Ilustrační obrázek

Velmi blízko Země proletí kometa Wirtanen

V neděli 16. prosince se k Zemi přiblíží kometa 46P/Wirtanen, která je už nyní na nebi vidět očima. Podmínky její viditelnosti se ale díky Měsíci zhoršují, takže neváhejte a podívejte se na ni!

Ilustrační obrázek

Sonda u Marsu zachytila rozsáhlý orografický oblak

Už přes dva měsíce se nad jednou z marsovských sopek vznáší dlouhý světlý oblak. Jedná se snad o signál probouzejícího se vulkánu nebo jen o meteorologický jev?

Ilustrační obrázek

Sezóna polárních září byla zahájena v královském stylu

Na severním pólu dnes začíná polární noc a s tím samozřejmě i výrazně vzrůstá pravděpodobnost pozorování polární záře, která je pozorovatelná jen za naprostém tmy.