Přejít na hlavní obsah
AKTUALITA: Po studeném ránu odpoledne citelně tepleji, další oteplení přinese víkend

Články

Ilustrační obrázek

Je Měsíc na obloze velký nebo malý?

Měsíc je velký. To by o něm řekli astronomové, kteří zkoumají ostatní satelity Sluneční soustavy. V našem planetárním systému je celkem osm planet a většina z nich má měsíce, které kolem nich obíhají.

Ilustrační obrázek

Blíží se nejdelší úplné zatmění Měsíce v tomto století

Letos si pro nás léto připravilo skutečnou lahůdku, kterou byste si rozhodně neměli nechat ujít. V pátek 27. července nastane pozdě v noci úplné zatmění Měsíce a nebude jen tak ledajaké!

Ilustrační obrázek

Večer pozorujte setkání Měsíce s Venuší

Vše se odehraje 16. června, kdy se na večerní obloze potkají Venuše s Měsícem. Našeho kosmického souputníka už budou od novu dělit tři dny, takže bude dostatečně nápadný na to, aby si ho všiml opravdu každý.

Ilustrační obrázek

Podmínky pro sledování Jupitera jsou skvělé

Všimli jste si? Záhy po setmění se v těchto dnech vysoko nad jižním obzorem leskne nápadná planeta. Jedná se rovnou o tu největší planetu naší Sluneční soustavy – Jupiter, která se právě teď na jaře předvádí pozemšťanům v tom největším lesku.

Ilustrační obrázek

Super, modrý a ještě k tomu rudý úplněk?

To, co nás čeká poslední lednový den, se údajně stává jen jednou za zhruba 150 let. Nastane prý super, modrý a ještě k tomu rudý úplněk. Věřte však, že Země se nepřestane otáčet, řeky se nevylijí ze svých koryt a na obloze bude svítit docela obyčejný úplněk.

Ilustrační obrázek

V Kalifornii sledovali kosmické divadlo: start rakety Falcon

V pátek 22. prosince zažili obyvatelé celé jižní Kalifornie, části Phoenixu i Arizony velmi nezvyklé nebeské představení. Na jasné večerní obloze se kromě dorůstajícího srpku objevil také ohromný světelný oblak.

Ilustrační obrázek

Na jihu Čech spadl meteorit o váze až 1 kg

V neděli 3. prosince 2017 večer ozářil jižní část Čech velmi jasný meteor – bolid. I když pozorování tohoto mimořádného jevu bylo vinou nepříznivého počasí na většině našeho území a střední Evropy znemožněno, podařilo se přístroji zaznamenat dráhu prolétajícího tělesa.

Ilustrační obrázek

V neděli nastane superúplněk

V neděli, 3. prosince v 16 hodin 47 minut SEČ, nastane poslední úplněk roku 2017. V médiích mu nejspíš bude věnována větší pozornost než obvykle, protože zároveň bude tzv. superúplňkem.

Ilustrační obrázek

Setkání Měsíce s Venuší na ranní obloze

Ve středu 18. října se na ranní obloze potkají dvě opravdu velmi nápadné kosmické objekty. Půjde o náš Měsíc a planetu Venuši, čili po Slunci druhé a třetí nejjasnější tělesa pozemské oblohy.