Přejít na hlavní obsah
AKTUALITA: Po studeném ránu odpoledne citelně tepleji, další oteplení přinese víkend

Zítra se Měsíc schová do zemského stínu

V pondělí, 21. ledna 2019 ráno, nás čeká úplné zatmění Měsíce. Další šance spatřit tento úkaz se nám naskytne až za 6 let!

Měsíc se nad obzor vyhoupne už v neděli 20. ledna ve třičtvrtě na čtyři. Při pohledu bez dalekohledu se nám bude zdát jako dokonale kulatý, ale při větším přiblížení se ukáže, že mu ještě kousek do úplňku chybí. Měsíc se totiž na spojnici Země – Slunce dostane až v pondělí ráno. O tom, že nepůjde jen o tak ledajaký úplněk se přesvědčíme až o půl páté, kdy se kotouč Měsíce dotkne plného zemského stínu a začne částečné zatmění Měsíce.

Měsíc se do plného zemského stínu ponoří až před tři čtvrtě na šest. Tou dobou bude červeně zbarvený Měsíc ještě docela vysoko nad jihozápadním obzorem, v blízkosti jasných hvězd Castor a Pollux ze souhvězdí Blíženců. Pokud budete tento nevšední úkaz sledovat z oblasti s tmavou oblohou, zahlédnete nalevo od zatmělého měsíčního kotouče i hvězdokupu Jesličky ze souhvězdí Raka. Na opačné straně nebe, nad jihovýchodním obzorem pak vaši pozornosti určitě neujdou dvě velmi jasné planety: Venuše a Jupiter.

Zajímavé je, že když se Měsíc zcela ponoří do plného zemského stínu, uvidíme ve většině případů cihlově až krvavě zabarvený kotouč zdobící oblohu. Odstíny barev na disku zatmělého Měsíce ovšem zůstávají až do samotného úkazu velkou neznámou! Jas i zabarvení měsíčních zatmění totiž dokáže výrazně ovlivnit momentální stav zemské atmosféry. Ztmavnutí zemského stínu mohou způsobit zvláště silné vulkanické erupce obohacující vrstvu stratosféry o aerosoly síry, které pohlcují sluneční světlo. Z podob zatmělého Měsíce tak lze vyčíst, co se zrovna děje ve vzdušné obálce naší planety.

Úplné zatmění Měsíce potrvá do třičtvrtě na sedm. V plném zemském stínu se tedy bude měsíční disk koupat něco málo přes jednu hodinu. Částečná fáze zatmění skončí deset minut před osmou hodinou ranní. Tou dobou se už ale Měsíc bude dotýkat obzoru.

Pokud tedy bude jasné nebe, čeká nás zajímavá podívaná, kterou bychom si neměli nechat ujít. Příští šance na sledování úplného zatmění Měsíce se nám totiž z České republiky naskytne až 7. září roku 2025! Částečné zatmění proběhne už letos v noci z 16. na 17. července. Předpověď počasí je zatím příznivá. Nyní je sice většinou zataženo nízkou oblačností, ale dnes večer se začne od severu nízká oblačnost protrhávat. V noci se potom udrží hlavně v jihozápadní části území (viz předpověď oblačnosti). Zatmění Měsíce doprovodí nízké teploty. Nejnižší noční teploty se očekávají mezi -5 °C až -9 °C, v místech se sněhovou pokrývkou klesnou pod -10 °C.

Zatmění
Pohled směrem k západnímu obzoru během úplného zatmění Měsíce

Zatmění
Průběh zatmění 21. ledna 2019