Přejít na hlavní obsah
AKTUALITA: Po studeném ránu odpoledne citelně tepleji, další oteplení přinese víkend

V noci z úterý na středu nastane zatmění Měsíce

Před 50 lety, 16. července 1969, se v odpoledních hodinách našeho času vydala na svou cestu posádka lodi Apollo 11, která o necelých pět dní později učinila v Moři klidu obrovský krok pro celé lidstvo. Start historického letu nám letos připomene i samotný Měsíc, který se ve stejný den zčásti ponoří do zemského stínu

Kdybychom se před 50 lety podívali na večerní oblohu, spatřili bychom 16. července našeho kosmického souputníka jen na nízko nad západním obzorem v podobě úzkého, dva dny starého dorůstajícího srpku. Letos tomu bude jinak: Měsíc bude přesně v úplňku. Do spojnice Slunce – Země navíc náš kosmický soused vklouzne tak obratně, že dokonce zčásti vstoupí do plného zemského stínu a nastane tak částečné zatmění Měsíce.

Kotouč našeho kosmického souputníka se u nás nad obzor vyhoupne zhruba ve 21:00 letního času. Tou dobou už bude zčásti ponořen do nevýrazného zemského polostínu, kterého se dotkne ve 20:43 minut. První zřetelného potemnění Měsíce na jeho levém okraji si budeme moci všimnout asi půl hodiny po jeho východu.

Plného zemského stínu se pak měsíční kotouč svým levým horním okrajem dotkne minutu po desáté hodině večerní, čímž odstartuje téměř tříhodinové částečné zatmění. Maximální fáze, kdy se Měsíc více jak 65 procenty svého průměru schová do zemského stínu, nastane půl hodiny před půlnocí. Tou dobou bude už zřetelně načervenalý až nahnědlý Měsíc necelých 15 stupňů nad obzorem a společnost mu budou dělat planety Saturn a mnohem jasnější Jupiter (viz mapka).

Z plného zemského stínu se Měsíc vymaní hodinu po půlnoci a ve 2 hodiny 17 minut opustí i zemský polostín a promění se v docela obyčejný úplněk. Budete-li v době zatmění mimo východní a jihovýchodní Evropu, nezoufejte. Úkaz bude možné pozorovat také z převážné většiny Afriky a ze západních oblastí Asie. Ze západní Evropy a v Jižní Americe proběhne zatmění při východu Měsíce, v jihovýchodním částech Asie a v Austrálii při jeho západu.

Nad Českou republikou proběhne příští zatmění Měsíce až 10. ledna 2020. Bude se však jednat jen o nevýrazné polostínové zatmění. Zčásti se u nás Měsíc ponoří do zemského stínu až 16. května 2022 a na příští úplné zatmění si budeme muset počkat až do 7. září 2025!

Úplněk
Vzhled Měsíce při maximální fázi červencového zatmění ve 23 hod 30 min letního času, zdroj: stellarium


Zatmění
Mapka znázorňující pohled směrem k jižnímu obzoru v době maximální fáze zatmění