Přejít na hlavní obsah
AKTUALITA: Většinou bez deště a hlavně na severovýchodě i polojasno

Merkur projde před Sluncem, znovu se tak stane až v roce 2032

V pondělí 11. listopadu u nás projde v odpoledních hodinách přes sluneční kotouč planeta Merkur. Jde o poměrně vzácný astronomický úkaz, který bychom si neměli nechat ujít.

Při pohledu ze Země nám občas náš výhled na Slunce mohou zakrýt celkem tři kosmická tělesa. Tím nejbližším (a na nebi také největším) tělesem je náš Měsíc, který dokáže zakrýt celý sluneční disk a vytvořit tak asi nejpůsobivější úkaz na pozemském nebi – úplné zatmění Slunce. Tato podívaná byla alespoň z části dnešního území Česka viditelná naposledy 8. července 1842. Následující úplné zatmění se u nás vyskytne až 7. října 2135. Dalším tělesem, které nám může přejít přes Slunce, je planeta Venuše. Ta je sice podstatně větší než Měsíc (3,5x), ale zároveň je od nás mnohem dál (více než stokrát), takže se na slunečním disku jeví jen jako malý kotouček (je 30x menší než sluneční). Naposledy u nás Venuše přešla přes sluneční disk 6. června 2012, příště až v prosinci 2117. No a konečně posledním, a také od nás nejvzdálenějším tělesem, které dokáže poskvrnit Slunce, je planeta Merkur. A právě tato malá planeta 11. listopadu 2019 projde přes Slunce.

Vzhledem k tomu, že nejmenší planeta Sluneční soustavy je od nás opravdu daleko, promítá se na slunečním kotouči jen jako drobný kotouček (je asi 200x menší než slunce). K tomu, abychom si tak titěrné tečky na Slunci vůbec všimli proto potřebujeme dalekohled. Ale pozor! Pozorování dalekohledem je možné jen v případě použití speciálního filtru nebo metody na pozorování Slunce. Jinak vám hrozí vážné poškození zraku! Na pozorování se také můžete vydat na některou z našich hvězdáren. Přehled akcí pořádaných v rámci tohoto úkazu najdete na Astro.cz.

A kdy k úkazu dojde? Merkur se dotkne Slunce ve 13 hodin 35 minut a pak bude zvolna putovat přes sluneční disk až do doby, kdy se naše denní hvězda po čtvrté hodině schová za obzor. Konec úkazu, kdy Merkur opustí sluneční disk, tedy u nás viditelný nebude. Snad nám tedy bude přát počasí. Pokud ne, budeme si muset počkat na příští přechod Merkuru, který pro nás nebe odložilo až na 13. listopadu 2032.

Merkur
Přechod Merkuru přes Slunce v průběhu 11. listopadu - v odpoledních hodinách se bude nacházet v první polovině slunečního disku.