Přejít na hlavní obsah
AKTUALITA: Proměnlivé počasí s přeháňkami, v noci na zítřek naposledy mráz

Články

Ilustrační obrázek

Miliony američanů očekávají úplné zatmění Slunce

Úplné zatmění Slunce je samo o sobě fascinujícím astronomickým úkazem, který přitahuje ohromné množství astronomů, astrofyziků, fotografů i lovců zážitků. Letos v srpnu se ovšem čeká mimořádné zatmění Slunce.

Ilustrační obrázek

Čeká nás částečné zatmění Měsíce

V pondělí 7. srpna večer nastane úplněk, který zpestří částečné zatmění Měsíce. Postup plného zemského stínu po měsíčním disku jsme přitom u nás mohli naposledy dobře sledovat v září roku 2015.

Ilustrační obrázek

Setkání Měsíce, Venuše a Aldebaranu

Zítra brzy ráno, 20. července 2017, můžeme být svědky setkání tří nápadných nebeských těles: couvajícího srpku Měsíce, jasné planety Venuše a hvězdy Aldebaran. Záleží jen na počasí, zda úkaz uvidíme.

Ilustrační obrázek

Zajímavé setkání Měsíce s Venuší na obloze

Pokud si v pondělí 22. května přivstaneme a pokud bude jasno, nabídne nám obloha zajímavou podívanou - setkání měsíčního srpku s jasnou Venuší.

Ilustrační obrázek

Nádherné polární záře na noční obloze

Polární záře patří mezi nejúchvatnější přírodní divadla, jaké můžeme na pozemské obloze zhlédnout. Bohužel, v drtivé většině případů jsou pozorovatelné jen z vyšších zeměpisných šířek. Čas od času ovšem mohu být viditelné i od nás.

Ilustrační obrázek

Úplněk zpestří polostínové zatmění

V noci z 10. na 11. února (z pátku na sobotu) nastane úplněk. Obyvatelům Evropy, Ameriky, Afriky a západnějších částí Asie ho navíc zpestří polostínové zatmění. Na obloze na našem území se ovšem očekává většinou hodně oblačnosti.

Ilustrační obrázek

Nastane největší úplněk za posledních 68 let

Souhra okamžiku úplňku a velmi blízkého přízemí vykouzlí v listopadu největší úplněk od 26. ledna 1948. Příští podobně velký úplněk nastane až 25. listopadu 2034.

Ilustrační obrázek

Zítra nastane polostínové zatmění Měsíce

Úplněk, který nás čeká na začátku nadcházejícího víkendu, bude zajímavý hned ze dvou důvodů: Půjde o tzv. sklizňový měsíc a navíc při něm nastane polostínové zatmění Měsíce.

Ilustrační obrázek

Blízké setkání Venuše a Jupiteru

Vůbec nejjasnější planeta, jakou můžeme na pozemské obloze sledovat – Venuše – je v těchto dnech pozorovatelná nedlouho po západu Slunce jen velmi nízko nad západním obzorem.

Ilustrační obrázek

Nebeské divadlo se blíží, budou létat Perseidy

Jako každý rok, i letos nám letní obloha přinese zpestření v podobě meteorů z roje Perseid, jejichž největší aktivitu očekáváme v noci ze čtvrtka na pátek (11./12. srpna) a z pátku na sobotu (12./13. srpna).