Přejít na hlavní obsah
AKTUALITA: Převážně zataženo s deštěm a citelně chladněji

Sezóna polárních září byla zahájena v královském stylu

Na severním pólu dnes začíná polární noc a s tím samozřejmě i výrazně vzrůstá pravděpodobnost pozorování polární záře, která je pozorovatelná jen za naprostém tmy. Za jejím pozorováním se do severního Norska pravidelně vydává Kateřina Borková. Nedávno nádhernou polární záři pozorovala na ostrovech Senja a Kvaloya. V následujícím článku Kateřina Borková popisuje vznik polární záře i složitost jejího pozorování.

Před několika dny proběhla na Slunci masivní protuberance (erupce) a mrak částic slunečního větru způsobil v zemské atmosféře nečekaně silnou geomagnetickou bouři. Protony, elektrony a alfa částice, které Slunce vyvrhlo, letěly mimořádnou rychlostí přes 1000 km/s a ve výšce okolo 100 km nad povrchem Země se začaly srážet s molekulami atmosféry. Při tomto ději se emituje elektromagnetické záření, které je ve viditelné oblasti spektra a když je tmavé nebe, představí tu nejúchvatnější přírodní podívanou – polární záři. Modrofialová barva vzniká při srážce elektronů s ionty dusíku, častější zelená a růžová je generována srážkami elektronů s atomy kyslíku.

Běžně je možné spatřit mírnou auroru borealis (název pro polární záři severní polokoule) blízko magnetického pólu Země, kde jsou interakce slunečního větru a částic atmosféry nejsilnější. Čím mocnější je geomagnetická bouře, tím dál od polárních oblastí aurora září. Americký Národní úřad pro ovzduší a oceány (NOAA) používá pětistupňovou stupnici pro vyjádření intenzity bouře, například stupeň G4 - Kp 8 přicházívá jen párkrát za sezonu (to je síla, kdy lze zahlédnout jemnou zelenou záři na obloze i v České republice). Minulý víkend však NOAA zaregistrovala nebývale mocné erupce na Slunci a předpověděla, že záře, kterou proud plazmatu vygeneruje zhruba za dva dny, bude mít sílu až G2 – Kp 6, což při nezatažené obloze slibovalo viditelnost až někde v Anglii nebo v Dánsku – a v polárních krajích nádherné nebeské představení.

Polární záře je magická také tím, že ji nelze objednat, koupit, rezervovat, dokonce i předpovědi jsou jen přibližné. Může přijít oblačnost, mohou vám výhled zakrýt hory, nebo se to nejbarevnější divadlo odehraje tak rychle, že ani nestihnete vyběhnout ven. Pokud ale pokorně počkáte, nebe pozhasíná světlo a nabídne vám zázračný dar přírody. Polární záře vyšlehne v zelených pramenech, splétá se, září modře, stéká dolů ve fialových závěsech, mihotá růžovými okraji, při síle G2 pulsuje rychlými vlnami s červenými okraji, rozzáří celé nebe i krajinu. Za ideálních podmínek (počasí, noc) lze polární záři vidět i několikrát týdně.

Tip: Předpověď - předpověď výskytu polární záře

V článku uvedené fotografie jsou pořizované v severním Norsku 6. - 11. září 2018, poslední dva dny byla hlášena bouře síly G2, každý den byla záře jiná. První den několikahodinové oslnivé představení všech možných barev, tvarů ze všech stran nebe. Druhý den přiletěla aurora jako blesk, vibrovala obrovskou rychlostí, hlavní pramen žhnul až do žluté barvy, za pár minut pobledla a zbytek noci už jen průsvitně zelenkavě blikala.

Severní Norsko je samo o sobě přírodní perlou Evropy s nečekaně zelenou a šťavnatou přírodou na svou zeměpisnou šířku. Pevninu ohřívá Golfský proud a kraje, které leží výš než celý Island, jsou fotogenické po celý rok. Polární záře je ale fenoménem, který uchvátí každého; lidé, kteří ji vidí poprvé v životě, vykřikují úžasem, rozpláčou se, je to mocný a emotivní zážitek, který je pokaždé nový a jedinečný.

Polární záře
Bakkejord - Norsko dne 11. září 2018, autor: Kateřina Borková

Polární záře
Mefjordvaer - Norsko dne 10. září 2018, autor: Kateřina Borková

Polární záře
Mefjordvaer - Norsko dne 10. září 2018, autor: Kateřina Borková

Polární záře
Bakkejord - Norsko dne 11. září 2018, autor: Kateřina Borková