Přejít na hlavní obsah
AKTUALITA: Po studeném ránu odpoledne citelně tepleji, další oteplení přinese víkend

Večer pozorujte setkání Měsíce s Venuší

V sobotu 16. června ozdobí večerní nebe setkání dvou nejnápadnějších těles noční oblohy: Měsíce a Venuše. Něco takového byste si rozhodně neměli nechat ujít!

Ve středu, 13. června 2018, se náš nejbližší kosmický soused dostal do fáze novoluní. Ve čtvrtek se pak mohli někteří šťastlivci potěšit pohledem na velmi tenký srpek, který se objevil po západu Slunce velmi nízko na jihozápadním obzorem. V té době se dokonce měsíční srpek prosmýkl kolem planety Merkur. Pokud jste toto setkání neviděli, nemusíte zoufat. Obě tělesa, jak Měsíc, tak i planeta Merkur, se totiž nacházely velmi nízko nad obzorem. Pro jejich spatření bylo proto zapotřebí nejen velmi čisté nebe a dokonalý výhled až k horizontu (nejlépe někde u moře), ale také zkušenosti s hledáním úzkého měsíčního srpku. Byl to tedy úkaz spíš pro opravdové fajnšmekry než pro běžné pozorovatele.

Červnový dorůstající měsíční srpek si ale pro nás připravil ještě jednu mnohem nápadnější podívanou. Vše se odehraje 16. června, kdy se na večerní obloze potkají Venuše s Měsícem. Našeho kosmického souputníka už budou od novu dělit tři dny, takže bude dostatečně nápadný na to, aby si ho všiml opravdu každý. V dobré kondici bude i planeta Venuše, protože optimální podmínky pro její sledování v červnu vrcholí. V červenci bude Venuše viditelná stále níž nad obzorem a v druhé polovině září se už ztratí v záři Slunce.

Vzhledem k tomu, že Měsíc a Venuše jsou po Slunci nejnápadnějšími objekty pozemské oblohy, můžete obě tělesa vyhlížet už před západem Slunce, který nastane až po deváté hodině večerní. Soumrakové nebe pak bude nápadná dvojice zdobit až do zhruba půl dvanácté, kdy se Měsíc i Venuše schovají za obzor. Tím pro nás setkání obou těles, které si Venuše s Měsícem zopakují ještě 16. července, skončí.

Tip: Slunce a Měsíc - časy východů a západů Slunce a Měsíce

Setkání
V sobotu večer by měli zbystřit nejen všichni milovníci nebeských přehlídek, ale i fotografové, vizualizace: Pavel Gabzdyl