Přejít na hlavní obsah
AKTUALITA: Po studeném ránu odpoledne citelně tepleji, další oteplení přinese víkend

Podívejte se na Mléčnou dráhu, v těchto dnech jsou k tomu ideální podmínky

Měsíc se ztratil v záři slunce, noci jsou ještě tmavé, většinou bezoblačné a nejjasnější část Mléčné dráhy se v noci dostává vysoko nad obzor. V těchto dnech se nám proto nabízí jedna z nejlepších příležitostí ke sledování nejzajímavější části našeho hvězdného ostrova.

Možná ji dobře znáte, ale možná jste ji ještě nikdy neviděli: Mléčná dráha. Podivuhodná páteř noci, která se jako mlhavý oblouk klene přes celou oblohu. Z přesvětlených měst ji sotva zahlédnete, ovšem při pohledu z odlehlých míst její velkolepost doslova vyráží dech.

Nejjasnější část vidíme v létě, kdy pozorování komplikují krátké noci
Nejjasnější partie Mléčné dráhy najdeme poblíž jejího středu, který se nám promítá do souhvězdí Střelce. A v tom také vězí pro pozorovatele z České republiky drobná potíž: Souhvězdí Střelce je totiž od nás viditelné jen zčásti a jenom nízko nad jižním obzorem. Tím ale pro nás výčet překážek k výhledu na páteř noci bohužel nekončí. Uprostřed noci se u nás Střelec staví nejvýše nad obzor zrovna na konci června – čili v době, kdy jsou u nás noci vůbec nejkratší, a kdy u nás ani nenastává tzv. astronomický soumrak potřebný k nerušenému pozorování nočního nebe. Astronomický soumrak se nám do kalendářů vrátí až v druhé polovině července, jenomže to už bude Střelec vrcholit nad jižním obzorem v době, kdy nebude dostatečná tma.

Pozorování stěžuje i měsíční svit
A pak je tu ještě hvězdný nepřítel Měsíc – přesněji řečeno jeho svit, který dokáže velkolepost Mléčné dráhy zcela „přehlušit“. Pro dobrý výhled na noční oblohu je proto vhodné, aby se náš souputník na pár dnů ztratil z oblohy. A to se právě děje. Ve čtvrtek, 23. dubna ráno, totiž Měsíc vstoupí do novu. Už pár dní se jako uzoulinký srpek koupe v záři slunce a žádné objekty nočního nebe tak neobtěžuje. S obtěžováním začne zvolna až v neděli, 26. dubna, kdy se večer ukáže ve společnosti jasné Venuše. Ve čtvrtek, 30. dubna, už doroste do první čtvrti a začne svým svitem Mléčnou dráhu stále více ohrožovat.

V těchto dnech jsou nejlepší podmínky pro pozorování
Sečteno a podtrženo, tento týden a v první polovině příštího týdne se nám otevírá okno ke sledování Mléčné dráhy dokořán. Je to výborná příležitost nejen pro fotografy, ale také pro všechny, kteří se chtějí alespoň na chvíli odreagovat od pozemských problémů. Mléčná dráha je totiž důkazem, že jsme součástí gigantického hvězdného ostrova, který tvoří nejen stovky miliard hvězd, ale také obrovská oblaka mezihvězdného plynu a prachu. Ano, všechny hvězdy, které vidíme na nebi, včetně našeho Slunce, jsou součástí této obří hvězdné aglomerace. Vlastně skoro všechno, co kolem sebe vidíme, patří do naší Galaxie. Ten pohled rozhodně za to stojí! Stačí se vydat na místo daleko od měst a vyhlížet hlavně k jihu.

Mléčná dráha
Takto velkolepý pohled na Mléčnou dráhu si u nás bohužel neužijete. Centrum Galaxie se totiž na tomto snímku vypíná mnohem výš než u nás. Není divu, snímek pořídil světově proslulý astrofotograf Petr Horálek z jednoho z maledivských ostrovů, které leží blízko rovníku, zdroj: Petr Horálek

Mléčná dráha
Pohled na Mléčnou dráhu na jižním obzoru 24. dubna 2020 o půl čtvrté ráno. Kdo si takto přivstane, užije si i pohled na jasné planety Jupiter, Saturn a Mars. Samotnou Mléčnou dráhu ovšem můžete pozorovat i před spaním, zdroj: Stellarium