Přejít na hlavní obsah
AKTUALITA: Po studeném ránu odpoledne citelně tepleji, další oteplení přinese víkend

Nejen kometa, noční oblohu zpestří i přehlídka planet

V těchto dnech máme skvělou příležitost spatřit na nebi nejen nápadnou kometu, ale také všechny planety a Měsíc. Musíme si k tomu ale přivstat.

Letní přehlídka planet začíná v těchto dnech hned po setmění, kdy se nad východním obzorem objevuje velmi jasný Jupiter a východně od něj (vlevo) i o něco slabší Saturn. Největší planeta Sluneční soustavy se 14. července dostala do tzv. opozice se Sluncem, což znamená, že vychází po západu Slunce a zapadá až ráno, takže je viditelná po celou noc. Obě planety se nyní nacházejí v souhvězdí Střelce, takže se v průběhu noci bohužel nedostávají příliš vysoko nad obzor. Na oba plynné velikány se určitě vyplatí podívat astronomickým dalekohledem. U Jupiteru spatříte jeho nejjasnější měsíce a u Saturnu rozeznáte prstence.

Zhruba půl hodiny po půlnoci se nad východem objeví další nápadná planeta: naoranžovělý Mars. I když je nepřehlédnutelnou ozdobou druhé poloviny noci, jeho optimální podmínky k pozorování se nám naskytnou až na podzim. V říjnu se totiž rudá planeta dostane do opozice se Sluncem a k Zemi se přiblíží na 62 milionů kilometrů.

Poloha
Poloha planet na popůlnočním nebi v polovině července, zdroj: Stellarium

Na objevení dalšího nebeského tuláka si budete muset počkat až do třetí hodiny ranní, kdy se nad východní obzor vyhoupne velmi jasná planeta Venuše, která v první polovině letošního roku zdobila večerní nebe. Jitřenka se v těchto dnech zdržuje poblíž nejjasnější hvězdy ze souhvězdí Býka - Aldebaranu. Pokud bude jasno, pak tuto nebeskou dvojici rozhodně nepřehlédnete! Horší je to s posledním členem našeho planetárního seznamu. Ano, jde o planetu Merkur, která bude v druhé polovině července viditelná ráno nízko nad severovýchodním obzorem. K jeho spatření budete potřebovat dokonalý výhled k obzoru, čisté nebe a také dobrý zrak. Optimální podmínky viditelnosti Merkuru nastanou 22. července.

Poloha
Měsíc a Venuše na červencovém ranním nebi, zdroj: Pavel Gabzdyl

Jen pro úplnost uveďme, že kromě všech zmíněných jasných planet, lze v červenci sledovat i zbývající dvě planety: Uran v souhvězdí Berana a Neptun v souhvězdí Vodnáře. Na jejich pozorování už ale musíte použít dalekohled.