Přejít na hlavní obsah
AKTUALITA: Postupně přeháňky, hlavně na pomezí Moravy a Čech bouřky

O víkendu Měsíc ukáže Moře východní, které lze ze Země vidět jen výjimečně

Některé z měsíčních útvarů můžeme ze Země sledovat jen za opravdu výjimečných podmínek. Jeden z takových útvarů je i velkolepé Moře východní, které se nachází na odvrácené straně. Díky mimořádným podmínkám se nám ale tento útvar ukáže v neděli u levého spodního okraje couvajícího srpku!

Mapa
Viditelnost Moře východního (šipka) na okraji Měsíce v neděli 3. 10. 2021 ráno, zdroj: MoonGlobe/P. Gabzdyl

Náš kosmický souputník k nám přivrací stále stejnou polokouli zásluhou tzv. synchronní neboli vázané rotace, při které se náš satelit otočí kolem své rotační osy za stejnou dobu, za jakou oběhne kolem Země. To však neznamená, že můžeme sledovat jen 50 % měsíčního povrchu. Měsíc totiž vůči pozorovateli na Zemi vykonává kývavé pohyby, díky kterým můžeme střídavě pozorovat až 59 % jeho povrchu (viz článek Jak spatřit odvrácenou stranu Měsíce?).

O nadcházejícím víkendu, konkrétně v neděli 3. října, dosáhne librace v šířce hodnoty
-6,6° a librace v délce -6,2°. To znamená, že se k nám výrazně natočí jihozápadní okraj Měsíce. A právě zde se nachází Moře východní (Mare Orientale), které představuje jednu z nejlépe zachovalých stop po obřích srážkách v celé Sluneční soustavě. Odhaduje se, že tato pánev vznikla při střetu s tělesem o průměru přibližně 60 km před necelými 4 miliardami let. Moře východní ani pánev Orientale v celé jejich velkoleposti ze Země nikdy neuvidíme. Střed celé struktury se totiž ke škodě pozemských pozorovatelů nachází až na 95. stupni západní selenografické délky, takže je viditelná jen za mimořádně příznivé librace v délce. A právě to nás v neděli čeká.

Pozorovat ho můžete po celý den
Podmínky ke sledování Moře východního budou v sobotu 2. 10. a v neděli 3. 10. skutečně jedinečné. Dokonce jedny z nejlepších v tomto roce. K tomu, abychom mohli Moře východní dobře sledovat, totiž není zapotřebí jen příznivá librace, ale také fáze, při které je daná oblast vhodně osvětlena Sluncem. V sobotu se měsíční srpek vyhoupne nad obzor už po půl druhé ráno a v neděli ještě o hodinu později. Tak brzy ale vstávat nemusíte. Naopak, nejlepší výhled na něj bude až před svítáním okolo půl sedmé ráno. A pokud je pro vás i takový čas nepřijatelný, můžete si srpek prohlédnout i dopoledne. Vysoko na nebi jej totiž uvidíte téměř celý den! Dodejme, že ranní pozorování někde mohou pokazit mlhy nebo nízká oblačnost. Během dne se ovšem budou rozpouštět a na obloze se bude postupně vyskytovat jen řídká vysoká oblačnost (přes kterou bude měsíc většinou pozorovatelný).

Tip: Pozice Měsíce na obloze - astronomické údaje pro místa v Česku

Neradujte se ale předčasně. I za těch nejpříznivějších librací totiž spatříme celou pánev jen jako několik tmavých protáhlých skvrn na západním okraji Měsíce. Samotné Moře východní bude na okraji Měsíce patrné jen jako úzká tmavá linie. K jejímu pozorování budete potřebovat dalekohled nebo teleobjektiv, který vám dovolí Měsíc zvětšit nejméně 50krát. Když ale díky detailním záběrům a fotografickým mapám z kosmických sond víme, že jednotlivé „skvrny“ představují ztuhlá lávové pole na okrajích jednotlivých valů pánve Orientale, hned nám dojde, jak úžasná struktura se vám v okuláru ukázala. Pokud takový přístroj nemáte, nevadí. Rozsah této pánve je totiž natolik zásadní, že v jeho místě je měsíční okraj jakoby seříznutý. Tento „výsek“ v měsíčním disku je přitom patrný i při pohledu v loveckých triedrech. Ať už se věnujete fotografii nebo se rádi jen tak díváte dalekohledem na Měsíc, rozhodně si tuto příležitost nenechte ujít. Moře východní se nám, pozemským pozorovatelům, ukazuje jen párkrát do roka!

Mare
Oproti našim předkům, kteří odvrácenou stranu Měsíce nikdy neviděli, máme ohromnou výhodu, protože víme, co jednotlivé tmavé proužky na okraji luny znamenají. Na této mozaice snímků vidíme vlevo část odvrácené a vpravo část přivrácené strany. Nahoře uprostřed je patrný temný ovál kráteru Grimaldi. V levé části pak dominuje samotné „oko“ Mare Orientale obklopené soustřednými valy, zdroj: NASA/GSFC/Arizona State University.

Mare
Moře východní v celé své kráse pohledem sondy Lunar Reconnaissance Orbiter, zdroj: NASA/GSFC/Arizona State University