Přejít na hlavní obsah
AKTUALITA: Po studeném ránu odpoledne citelně tepleji, další oteplení přinese víkend

Ve čtvrtek dojde na našem území k částečnému zatmění Slunce

Když bude přát počasí, zpříjemní nám čas čtvrtečního oběda zajímavý astronomický úkaz: částečné zatmění Slunce. Nečekejte ale nic velkolepého, měsíční disk totiž u nás „odřízne“ jen zhruba pětinu disku naší denní hvězdy.

Zatmění
Částečné zatmění Slunce v maximální fázi z našeho území

Kdy se dívat?
Vše začne zhruba v 11:44 letního středoevropského času (pro pozorovatele na 50. stupni severní šířky a 15. stupni východní délky), kdy se Měsíc dotkne pravého horního okraje Slunce. Neviditelný měsíční disk pak bude ze Slunce zvolna ukrajovat stále větší část až do 12:39, kdy nastane maximální fáze celého úkazu. Na obloze se tou dobou očekává většinou polojasno (viz Ventusky). Pokud tou dobou budete zrovna řídit auto, dojeďte třeba k nejbližší benzínce, dejte si kafe a pár minut si zatmění užívejte. Po skončení maximální fáze už Měsíc začne v tichosti opouštět sluneční disk a zcela z něj zmizí ve 13:36.

Jak zatmění bezpečně sledovat?
Hned na úvod jedno důležité varování: V žádném případě Slunce nesledujte bez speciálních filtrů! Jinak se může stát, že to bude poslední úkaz, jaký ve svém životě spatříte. Pokud si tedy budete chtít zatmění opravdu užít, použijte vhodný filtr (například sklo do svářečských brýlí č. 13 a výše) nebo speciální „zatměnářské“ brýle (s obyčejnými slunečními brýlemi sice budete vypadat skvěle, ale při pohledu do Slunce vám nepomohou), které lze zakoupit na mnohých hvězdárnách.

Bude se nám hodit dalekohled?
Zatmění bude s pomocí speciálních pomůcek viditelné i pouhýma očima. Dalekohled nebo triedr vám ale nabídne ještě lepší podívanou. Nejen, že vám zvětší sluneční disk (to vám například ukáže, že okraj měsíčního disku není dokonale kruhový, ale mírně zubatý), ale také vám umožní sledovat úkaz i s ostatními zájemci. K tomu slouží tzv. projekční metoda, pomocí které obraz Slunce promítnete na čistý bílý papír, který přidržíte za okulárem dalekohledu (nejlépe na stativu) ve vzdálenosti zhruba pár desítek centimetrů. Tuto metodu si ale vyzkoušejte ještě před zatměním a ujistěte se, že ji váš dalekohled zvládne. Některé části dalekohledu mířící na Slunce se totiž mohou silně zahřívat a může dojít i k jejich poškození.

Bude někde toto zatmění viditelné jako úplné?
Bohužel ne. V době zatmění totiž bude od nás Měsíc o něco dál než obvykle, takže i průměr měsíčního disku bude o něco menší. Měsíční disk tedy nezakryje celé Slunce, ale jen jeho velkou vnitřní část. Nastane tak tzv. prstencové zatmění, které bude pozorovatelné v Kanadě, Grónsku a části severovýchodní Sibiře. Jako částečné pak bude viditelné v severovýchodní Americe, prakticky celé Evropě a ve velké části Asie.

Kdy budeme mít další šanci?
Pokud zůstaneme v naší malé vlasti, uvidíme příští částečné zatmění už příští rok 25. října 2022. Slunce při něm zakryje až z 50 procent. Poslední částečné zatmění Slunce u nás přitom proběhlo před dlouhými šesti lety, 20. března 2015.

Zatmění
Obraz Slunce za okulárem astronomického dalekohledu (projekční metoda), zdroj: Pavel Gabzdyl